pixabay.com
StoryEditor

Jedlom proti starnutiu. Päť potravín, ktoré by mala jesť každá žena

28.06.2016, 06:00
Zdravie
V prevencii proti starnutiu dokáže výživa omnoho viac než luxusné krémy. Niektoré potraviny majú doslova čarovnú moc.

Zo starnutia majú mnohí strach. Človek postupne slabne, vrásky sa prehlbujú a zvyšuje sa riziko vzniku neurologických ochorení, vrátane Alzheimerovej choroby. Najradšej by sme proces starnutia zastavili šibnutím čarovného prútika, no čas je neúprosný a skôr či neskôr sa podpíše na našom zdraví. Odborníci však našli päť potravín, ktoré môžu pomôcť ženám spomaliť proces starnutia.

Potraviny, ktoré znižujú riziká, spojené so starnutím

Nový výskum naznačuje, že vďaka pomarančom, jablkám, hruškám, rímskemu šalátu a vlašským orechom môžu ženy dlhšie ostať mobilné pri dosiahnutí vyššieho veku, ako píše dailytimes.com.pk. Dokonca aj pomarančový džús má podobný účinok. Vedci zároveň zdôrazňujú, že zdravá výživa je veľmi dôležitá, takže človek by sa nemal sústrediť len na jednotlivé potraviny.

Štúdia, financovaná komisiou California Walnut Commission, vyzdvihuje hlavne vlašské orechy, ktoré sú plné zdravých živín a významnou mierou prispievajú k tomuto zisteniu. Už začiatkom tohto roka Dr. Michael Greger tvrdil, že konzumácia dvoch hrstí orechov týždenne môže predĺžiť život žien rovnako ako beh štyri hodiny týždenne. Predchádzajúci výskum zase ukázal, že vlašské orechy môžu znížiť riziko infarktu a cukrovky, zmierniť stres, pôsobia preventívne proti Alzheimerovej chorobe, rakovine prsníka a prostaty a znižujú hladiny cholesterolu. Navyše, sú bohatšie na ochranné antioxidanty než ostatné druhy orechov. Tí, ktorí si pochutnajú len na šiestich kusoch vlašských orechov aspoň raz za týždeň znižujú riziko, že budú slabší v neskoršom veku, ako to potvrdila nová štúdia, zverejnená v časopise Journal of Nutrition.

Jablká taktiež vo veľkom vplývajú na zdravie. Dôkaz má štúdia z University of Michigan, ktorá minulý rok odhalila, že tí, ktorí jedli jedno malé jablko denne, mali o deväť percent menšiu šancu navštíviť praktického lekára niekoľkokrát do roka.

„Existuje množstvo výskumov, ktoré sa pozerajú na zdravotný stav ľudí, meniaci sa počas starnutia, ale menej pozornosti venujú oblasti kvality života a schopnosti udržať si nezávislosť v neskorších rokoch,“ dodal Dr. Francine Grodstein, profesor medicíny na Harvard Medical School. „Záver tejto štúdie ukazuje, že konzumácia zdravej výživy, vrátane niektorých potravín, ako sú orechy a iné, môžu pomôcť ženám robiť každodenné úlohy počas starnutia, vrátane nosenia ťažších tašiek s potravinami alebo obliekania samých seba.“

Výskumníci sa pozreli na údaje o 54 762 žien po dobu 30 rokov. V rokoch od 1992 až 2008 boli účastníčkam kladené otázky týkajúce sa ich telesných funkcií, vrátane schopnosti vykonávať základné činnosti každodenného života. Konkrétne sledovali súvislosť medzi stravovacími návykmi a problémami s mobilitou. Vedci taktiež poukázali na to, že výsledky platia pre ženy, nie pre drsnejšie pohlavie. Aj keď je jasné, že celkový zdravý životný štýl blahodarne vplýva aj na zdravie mužov.

"Tieto výsledky prispievajú k veľkému množstvu dôkazov, ktoré hovoria o výhodách zdravej výživy pre ženy. Je však ešte potrebný ďalší výskum s cieľom lepšie pochopiť, ako strava a životný štýl môžu pomôcť udržať naše zdravie a pohodu, ako postupne starneme," dodal na záver Dr. Grodstein.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 07:59