pixabay.com
StoryEditor

Ako byť čo najskôr fit po pôrode?

22.06.2016, 14:45
Zdravie
Pôrod je pre ženy jeden z najzásadnejších životných okamihov a zážitkov. Snúbi sa v ňom fyzická bolesť so silným emocionálnym nábojom a následnou radosťou, čo je pre ženské telo veľmi vyčerpávajúce. Ako sa najlepšie dostať po pôrode opäť do formy?

Nie nadarmo existuje úzus tzv. šestonedelia, počas ktorého by nemal nikto matku ani dieťa zbytočne rušiť. Nejde len o batérie a vírusy, ale aj o rekonvalescenciu rodičky. V minulosti sa šestonedelie striktne dodržiavalo a žene po pôrode robila spoločnosť len pôrodná baba. V dnešnom svete je ale pre ženu ťažšie udržať si od okolia odstup, ako píše idnes.cz. Často sa totiž stretne s nepochopením od svojich blízkych, ktorí sú natešení a zvedaví na jej zážitky aj na prírastok do rodiny.

"Šestonedelie je akási fáza regenerácie, telo sa zotavuje ako po stránke fyzickej, tak anatomickej, aj psychickej po pôrode. Doba šiestich týždňov je historicky daná, ale samozrejme platí, že každá žena potrebuje individuálnu dobu," vysvetľuje gynekológ Štěpán Budka, vedúci lekár Pronatal Kolín.

Počas šestonedelia by si žena mala dopriať čo najviac spánku a mala by mať dosť priestoru na ustálenie "rozbehnutých" hormónov a vysporiadanie sa s baby blues. V tú chvíľu je preto vítaná akákoľvek pomoc s ďalšími deťmi, upratovaním, nákupy, varením a inými povinnosťami. Žena by sa mala naopak snažiť počas dňa si dať aspoň krátku siestu, aj keď sa necíti príliš unavená. "Hranie na hrdinku" nie je v šestonedelí dobrý nápad - môže sa totiž prejaviť zakrádajúcou únavou, ktorej sa potom ženy nemôžu zbaviť napr. ešte viac ako rok po pôrode.

Slepačia polievka a bylinkové čaje

Jednou z kľúčových zásad popôrodnej starostlivosti je dostatok kvalitnej a výživnej stravy. Po pôrode totiž nastáva obdobie, keď sa telo potrebuje hojiť, ale zároveň musí produkovať živiny aj pre dieťa. Preto je dôležité konzumovať také potraviny, ktoré sú bohaté na vitamíny, živiny a minerály.

"Ideálna je vyvážená strava - tzn. dostatočný prísun tekutín (najlepšie vody), vyvážený prísun bielkovín, tukov, cukrov ... všetko najmä v strave. Odporúčam tiež ako rastlinnú, tak živočíšnu stravu, nie je dobré sa spoliehať na potravinové doplnky," myslí si gynekológ Štěpán Budka z kolínskej reprodukčnej kliniky.

Tradične sa matkám po pôrode a pri dojčení odporúčala konzumácia silných vývarov, najmä toho slepačieho. Práve dostatočný prísun tekutín je totiž zásadný pre správnu tvorbu mlieka. Vhodné je piť bylinkové čaje podporujúce produkciu materského mlieka a zabraňujúce nadúvaniu (fenikel, aníz, rasca, koriander, čierny bez). Na zavinovanie maternice bylinkárky odporúčajú čaje z malín a alchemilky. Medovka potom pomôže mamičkám nájsť psychickú rovnováhu a upokojiť emócie.

Ovocie a zelenina predovšetkým

Mamičky môžu v čase dojčenia pociťovať návaly hladu, nie je ale vhodné zaháňať ich sušienkami alebo chipsami, pretože matka nemá čas ani chuť si navariť. Namiesto toho je lepšie mať doma dostatočnú zásobu čerstvého ovocia a zeleniny. Nie je samozrejme vhodné to moc preháňať s jedným druhom (najmä pozor na jahody a citrusy), aby sebe alebo dieťaťu neprivodili žihľavku alebo aj silnejšiu alergickú reakciu, ale rozhodne je to lepšie riešenie, než sa pchať prázdnymi kalóriami bez nutričnej hodnoty.

"Najlepším zdrojom vitamínov je čerstvé ovocie. Ďalej je dôležité si strážiť dostatočný príjem bielkovín. Tie sú základom pre správny rast dieťaťa aj regeneráciu poškodených tkanív matky. Výborným zdrojom prírodných proteínov sú mandle, slnečnicové semienka a predovšetkým morské riasy," radí Jan Petr zo spoločnosti Vitalvibe, ktorá je popredným českým dodávateľom bio a raw doplnkov stravy.

"Matka by mala konzumovať aj dostatočné množstvo vápnika, ktorý ovplyvňuje tvorbu materského mlieka, železa a jódu. Ideálnym zdrojom týchto minerálov sú semienka chia," dodal Peter. Vápnik do seba môžete dostať tiež cez mlieko a mliečne výrobky, skvelým domácim zdrojom vápnika je aj mak. S tým však radšej opatrne, niektoré látky z neho sa totiž dostanú aj do materského mlieka a môžu mať na dieťa tlmivý účinok. Práve preto ho niektoré detské sestry odporúčajú mamičkám plačlivých bábätiek, ktoré ťažko zaspávajú.

Nezabúdajte na pokožku

Tehotenstvo a pôrod sú veľkou záťažou aj pre pokožku. Po pôrode ženy často trpia vyťahanou kožou v okolí brucha alebo malými červenkastými jazvami, takzvanými striami. Tieto malé prasklinky vznikajú väčšinou na bruchu, bokoch a prsiach veľkým napnutím a tlakom pokožky, pričom dôjde k narušeniu kolagénových sietí zaisťujúcich elasticitu kože. Hoci sa vzniknutých strií už nedá definitívne zbaviť, výberom správnej stravy možno ich vzniku predísť.

"Základom by mali byť potraviny bohaté na vitamín C, ktorý výrazne ovplyvňuje tvorbu kolagénu. Výborným zdrojom je camu camu, brokolica, karfiol, kivi a predovšetkým šípky. 100 gramov šípok obsahuje až 747 miligramov vitamínu C," povedal Jan Peter. Odborníci tiež odporúčajú užívať proti striám bambucké alebo kakaové maslo. Obsahujú totiž prírodné oleje, bohaté na aminokyseliny, antioxidanty a vitamín E, ktorý zaisťuje regeneráciu kože.

Oleje k aromaterapii, na telo aj do kúpeľa

Využívanie esenciálnych olejov pred, počas i po pôrode má blahodarný vplyv na psychický aj fyzický stav matky. Správne vybrané éterické oleje môžu zmierniť bolesť, uľaviť od napätia, napomôcť správnemu dýchaniu a celkovo privodiť pocit uvoľnenia, pohody a harmónie. Éterické oleje je možné aplikovať niekoľkými rôznymi spôsobmi. Pre uvoľnenie oleja do vzduchu sa využíva aromalampa, prípadne sa dá olej nakvapkať na vreckovku a inhalovať. Priamo na telo ho potom možno naniesť masážou alebo v kúpeli.

"Bežné pôrodné poranenia alebo nástrih hrádze nie je potreba v období šestonedelia akokoľvek ošetrovať, regenerácia a hojenie prebieha v úplnej väčšine prípadov veľmi dobre. Ak je akákoľvek komplikácie hojenia, je najlepšie navštíviť lekára, ktorý situáciu posúdi a poradí ďalší vhodný postup," odporúča svojim novopečeným mamičkám Štěpán Budka.

Pre poranenia hrádze odborníci na prírodnú medicínu odporúčajú krátke sedacie kúpele v čistej vani - ideálne je použiť olej z levandule, rebríčka, ruže alebo harmančeka. Levanduľu matky ocenia aj pre jej príjemnú harmonizujúci vôňu, esenciálne výťažky z harmančeka rímskeho či cyprusu zasa pomáhajú vďaka svojim antiseptickým a analgetickým účinkom. Pre mazanie brucha a strií je vhodný lieskovoorieškový, mandľový alebo olivový olej. Naše babičky nedali dopustiť na nesolenú bravčovú masť - musíte sa však zmieriť s tým, že následne voniate ako pečienka.

Cvičenie zamerajte na panvové dno a zadok

Matka by po pôrode nemala zabudnúť ani na dostatok pohybu. Ideálna doba, kedy by mala začať, záleží na spôsobe pôrodu. Zatiaľ čo po cisárskom reze je nutné so zvýšenou fyzickou aktivitou počkať, až sa zahoja jazvy, po vaginálnom pôrode môže žena začať cvičiť pár dní po pôrode. Vhodným počiatočnom cvičením sú dýchacie cviky, potom možno prejsť na preťahovanie alebo jogu.

Kľúčové je postupne spevňovať svaly v oblasti zadku a panvového dna, ďalej posilňovať brušnú stenu a prsné svaly, čím sa podporí laktácia. Správne cvičenie tiež napomôže k uvoľneniu chrbtice, zlepšenie cirkulácie krvi v dolných končatinách a odstránenie opuchov aj k celkovému okysličeniu tela. V prvých mesiacoch po pôrode by sa však telo nemalo výrazne preťažovať. Bohato postačí, keď žena ľahkému cvičeniu venuje pol hodiny denne.

Placenta v kapsuliach, či kokteiloch?

V tradičnej i modernej západnej spoločnosti je konzumácia placenty pre väčšinu žien niečo nemysliteľné, nachádza si ale aj svojich priaznivcov. Tí pripomínajú, že placentu pojedali už pred 1 500 rokmi v Číne a dodnes je súčasťou tamojšej medicíny. Podľa priaznivcov placentofágie je bohatá na proteíny, vitamíny E a B6, železo a obsahuje hormón oxytocín. Tieto látky majú pozitívne účinky na fyzické zotavenie, napomáhajú k zavinutiu maternice, celkovému hojeniu rán po pôrode a k tvorbe mlieka. Zároveň údajne pôsobia pozitívne na psychiku, predovšetkým v boji proti popôrodným depresiám a výkyvom nálad. Ihneď po pôrode si z nej preto niektoré ženy vyrábajú kokteil alebo ju po vzore tradičnej čínskej medicíny nasušia a premenia do kapsúl.

Lekári však nevidia v placentofágii nič prínosného a rozhodne ju neodporúčajú. "Svojim pacientkam tento postup celkom jednoznačne neodporúčam, jednak nebol preukázaný pozitívny efekt tejto liečby klinickou štúdiou, navyše riziká vyplývajúce z postupov výroby a spracovania týchto typov" doplnkov " je úplne nekontrolovateľný a môže podľa môjho názoru priniesť viac komplikácií a rizík. Môj názor na konzumáciu akýchkoľvek kokteilov alebo kapsúl z placenty je negatívny, navyše odporuje platnú legislatívu o nakladaní s biologickým materiálom," upozorňuje gynekológ Štěpán Budka.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 22:46