Antikoncepčné tabletky nepredstavujú pre organizmus veľkú záťaž.pixabay.com
StoryEditor

Antikoncepcia znižuje riziko rakoviny, tvrdí gynekológ

03.06.2016, 14:45
Zdravie
Nie antikoncepcia, ale menštruácia ničí zdravie ženy, hlásajú dnes lekári. "Ženským orgánom nesvedčí, že celý život, „melú naprázdno“. Následkom sú rakoviny. Pilulky toto riziko znižujú," vysvetľuje v novom vydaní týždenníka Téma známy pražský gynekológ a pôrodník MUDr. Alexandr Barták.

Bol to geniálny šachový ťah vedy. Jedna pilulka denne napodobní v tele ženy tehotenstvo. Výsledok? Nemôže otehotnieť. Princíp zostáva stále rovnaký, aj keď za tú dobu doznala určitých zmien. A menia sa aj názory na ňu, ako píše idnes.cz.

Ako vôbec funguje hormonálna antikoncepcia?

Obsahuje tie isté hormóny, ktoré počas menštruačného cyklu vyrábajú vaječníky, teda estrogén a progesterón. Práve tie robia ženu ženou. Riadia rast maternice a sliznice, jej prípravu na tehotenstvo a sú zodpovedné aj za menštruačné krvácanie. Keď žena tieto hormóny prehĺta v tabletách, centrá v medzimozgu sa domnievajú, že ich vytvoril vaječník, majú dojem, že je ich už dosť a činnosť vaječníkov zastavia. Súbežne s tým sa prestanú vyrábať aj ďalšie hormóny, ktoré riadia dozrievanie ženských zárodočných buniek. A keď oocyty nezrejú, žena nemôže otehotnieť. Menštruačný cyklus pri tom všetkom funguje, ale len vďaka prehltnutému estrogénu a progesterónu. Preto si užívateľka môže menštruáciu ľubovoľne riadiť. Má vlastne svoj vaječník v kabelke.

Prvý hormonálny preparát sa začal v USA predpisovať v roku 1960. Ako veľmi sa líšil od tých súčasných tabletiek?

Vo svojom princípe nijako. Tiež sa vyrábal až do roku 1988, teda 28 rokov. Len tých hormónov v ňom bolo oveľa viac ako dnes. V súčasných pilulkách je len asi 20% toho pôvodného množstva a tie skôr používané hormóny mali aj nežiaduce účinky. Ženy trpeli nevoľnosťou, mali problémy s akné, rástli im chĺpky, kde nemali, pribúdali na váhe. V 90. rokoch prišla vlna takzvaných čistých gestagénov, ktoré toto parazitné pôsobenie nemajú.

Takže obžaloba hormonálnej antikoncepcie, že sa po nej priberá, nie je až tak scestná ...?

Staršie typy tabletiek mali sčasti anabolický efekt. Ale aj dnes niektoré ženy tvrdia, že pribrali. Iné problémy nemajú. Je otázka, do akej miery je to pôsobením hormónov a kedy to ženy na tabletky len zvádzajú. Rovnako je to aj so sexuálnym apetítom. Podľa všetkého sme jediný národ, kde po antikoncepcii klesá chuť na sex. Zatiaľ čo vo všetkých ostatných skôr stúpa.

Ako si to vysvetľujete?

"Chuť na sex" je ľahko ovplyvniteľná placebo efektom. Keď si žena v príbalovom letáku prečíta, že sa jej môže sexuálny apetít znížiť, zníži sa jej. Vysvetlení je ale viac. Niektoré dámy s antikoncepciou začínajú až po deťoch. A žena, ktorá sa celý deň točí okolo dvoch malých detí, je rada, keď si večer ľahne. Ešte aby tak niečo mala so svojím mužom! Alebo poznám pani, ktorá si nechala zaviesť nehormonálne vnútromaternicové teliesko. Potom mi prišla povedať, že od tej doby už na "to" nemá chuť. Vôbec ju to vraj nebaví. Niektoré ženy sú, ako sa hovorí, hazardnými hráčmi či chodcami po lane. Na sexe ich dosť možno vzrušuje tiež to riziko nechceného otehotnenia.

So znižovaním dávok hormónov v pilulkách mizne aj riziko vedľajších účinkov?

Len do istej miery. V pôvodných tabletách bolo 100 mikrogramov estrogénu, dnes je ich v jednej tablete 20 až 30 mikrogramov, dokonca sú aj pilulky s 15 mikrogramami. Ale redukcie vedľajších účinkov idú ruka v ruke so znižovaním dávok tak do 40 až 50 mikrogramov. Ďalšie zníženie dávky sa už nijako priaznivo neprejaví. Naopak sa môžu objaviť problémy plynúce z až príliš nízkej hladiny hormónov, napríklad nepravidelné krvácanie. Na druhej strane sú ženy, ktoré aj pri 30 mikrogramoch napríklad bolia prsia. Pre nich potom má zmysel ísť do nižších dávok. Pokiaľ ale žene vyhovuje 30-mikrogramová tableta, nie je dôvod užívať nižšiu s tým, že robí niečo pre svoje zdravie. Nerobí. S nižšími dávkami nie je menšie riziko žilovej trombózy či rakoviny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 21:06