Zdravie matky ovplyvňuje zdravie jej dcéry.pixabay.com
StoryEditor

Zdravotné otázky, ktoré by ste mali dať svojej mame

27.07.2017, 16:00
Zdravie
Možno vás nikdy nenapadlo sa na ne pýtať. Možno vám to pripadá nevhodné, alebo sa trochu hanbíte. Avšak odpovede na tieto zdravotné otázky by ste skutočne mali poznať, pretože sú dôležité nielen pre vašu matku, ale aj pre vás.

Svoju rodinnú anamnézu v hlavných rysoch zrejme poznáte. Viete, či vaša matka niekedy prekonala rakovinu, či trpí cukrovkou, alebo ju postihla mŕtvica. Lenže na veľa vecí sa vás asi ani nenapadne spýtať, alebo vám to pripadá trochu hlúpe. Pritom je však práve znalosť týchto zdravotných záležitostí úplne zásadná, ako píše idnes.cz.

Niektoré z chorôb, alebo zdravotných dispozícií majú totiž svoj základ v dedičnosti, a práve kvôli vlastnej prevencii by ste o nich mali vedieť.

"Mala si nejaké problémy s otehotnením?"

Počatie vaše alebo vašich súrodencov zvyčajne nie je témou, ktorá sa preberá pri nedeľnom obede, napriek tomu by ste sa však naň mali opýtať. Prípadné problémy, ktoré mala vaša matka s otehotnením, sa totiž môžu týkať aj vás.

Častou prekážkou otehotnenia je syndróm polycystických vaječníkov, ktorým v Európe trpí každá desiata žena a ktorý stojí za pätnástimi až dvadsiatimi percentami prípadov neplodnosti.

A práve v prípade syndrómu polycystických vaječníkov hrá dedičnosť veľkú úlohu. Ak ním trpela vaša matka, máte podľa odborníkov takmer osemkrát väčšiu pravdepodobnosť, že sa objaví aj u vás.

Podobná situácia je aj v prípade endometriózy, ktorá patrí k ďalším častým prekážkam otehotnenia. Aj v tomto prípade vstupuje do hry dedičnosť, ktorá riziko endometriózy opäť zvyšuje. Dozvedela ste sa, že vaša matka trpela endometriózou? Potom by ste, podľa odborníkov, nemala s otehotnením otáľať, pretože s postupujúcim vekom má ochorenie tendenciu sa zhoršovať.

"Nemáš problémy s očami?"

Kým mŕtvicu alebo cukrovku pred vami vaši najbližší len ťažko utaja, to, že sa im horší zrak, nemusíte dlho vôbec zaregistrovať. Pritom práve napríklad v prípade zeleného zákalu hrá opäť podstatnú úlohu dedičnosť, a čím neskôr je diagnostikovaná, tým sú vyhliadky na vyliečenie horšie.

Ak zeleným zákalom trpí niektorý z vašich rodičov, existuje značná pravdepodobnosť, že sa časom objaví aj u vás. Pokiaľ sa teda vo vašej rodine zelený zákal vyskytne, mali by ste rozhodne začať chodiť na preventívnu prehliadku už od mladého veku.

Nezabúdajte tiež na to, že v počiatočných štádiách sa zelený zákal nijako neprejavuje a nemáte šancu ho sami na sebe poznať. V štádiu, kedy dochádza k zhoršeniu videnia, je už liečba značne problematická a neliečený zelený zákal môže viesť až k úplnej strate zraku.

"Mal niekto z rodiny rakovinu prsníka, alebo vaječníkov?"

Asi viete, či niektorý z týchto typov rakoviny prekonala vaša matka, ale ste si istá, že máte prehľad o tom, ako a či tieto ochorenia "prešli" vašou rodinou? Dedičnosť rakoviny prsníka aj rakoviny vaječníkov hrá obrovskú úlohu.

Podľa štatistík sú minimálne tri percentá (niektoré zdroje uvádzajú až desať percent) všetkých prípadov rakoviny prsníka a desať až dvadsať percent (údaje jednotlivých zdrojov sa líšia) rakoviny vaječníkov spôsobené práve zdedenou genetickou mutáciou (postihnuté sú gény BRCA1 a BRCA2).

Mali by ste sa vždy zaujímať o to, či mala rakovinu prsníka či vaječníkov niektorá vaša vzdialenejšia príbuzná mladšia ako štyridsaťpäť rokov (v prípade matky, či sestry je varovné ochorenie v akomkoľvek veku). Na preventívne mamografické vyšetrenie v skoršom veku než je odporúčaných štyridsaťpäť rokov by ste mali chodiť aj v prípade, že sa rakovina prsníka vyskytla u vášho otca, alebo brata. Prípadne ak sa objavila u vašich vzdialenejších ženských príbuzných v oboch prsníkoch.

"Kedy ti začala menopauza?"

Nástup matkinej menopauzy je ďalšia z tém, ktorá zvyčajne dcéry so svojimi matkami nepreberajú. Aj v tomto prípade by ste však mala premôcť svoj ostych a opýtať sa matky, kedy sa u nej menopauza objavila.

V prípade skorého nástupu menopauzy totiž môže byť ohrozená aj vaša plodnosť. Vedci totiž zistili, že dcéry matiek, u ktorých sa menopauza objavila skoro, majú menší počet vajíčok. Ak je to aj váš prípad a budete otehotnenie odkladať na neskorší vek, môžete mať tak s počatím dieťaťa veľké problémy.

Navyše existuje veľká pravdepodobnosť, že ak vaša matka vstúpila do menopauzy v ranom veku, bude sa rovnaká situácia opakovať aj u vás.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 18:47