Sledujte vyrážky na svojej pleti, prezradia viac, ako si myslíte.pixabay.com
StoryEditor

Čo vám napovie miesto výskytu vyrážok o vašom zdraví?

20.05.2016, 06:00
Zdravie
Vyrážky na tvári môže odhaliť viac ako si myslíte. Podľa toho, na ktorej časti tváre sa vyskytujú, zistíte, čo sa deje vo vnútri vášho tela.

Pubertálne roky máte dávno za sebou, napriek tomu neúspešne bojujete s akné na tvári? Vaše telo vám dáva signály, že niečo nie je v poriadku.

Medzi obočím alebo na nose

Podľa Dr. Joshua Zeichner, riaditeľa kozmetického a klinického výskumu v Mt Sinai Hospital v New Yorku to znamená, že buď prechádzate pubertou alebo zažívate veľa stresu, ako píše indy100.independent.co.uk. Stresová odpoveď organizmu je riadená reakciou "boj alebo útek". Vtedy dochádza v tele k nárastu adrenalínu, ktorý môže zvýšiť produkciu mazu. Preto ste náchylnejší na vznik vyrážok a to najmä medzi obočím alebo na nose.

Na čele pri línii vlasov

Na vine môže byť nadmerné používanie vlasových produktov, ktoré sa dostali na pokožku a upchali póry. Alebo sa pri robení vlasového chvostu dotýkate čela špinavými rukami, čím vznikajú nepekné kožné prejavy v podobe vyrážok.

V okolí úst Porozmýšľajte nad skladbou svojho jedálnička. Nezdravá strava a potraviny, ktoré prekysľujú, majú na svedomí upchatie pórov. Nabudúce si dvakrát rozmyslite, či si doprajete hamburger alebo celú čokoládu, ktorá na vás žmurká z regálu v obchode.

Líca

Ruky prichádzajú najčastejšie do kontaktu s lícami. Ak ste zaznamenali viac vyrážok v tejto oblasti, je načase si poriadne umyť ruky. Stačí, že sa dotknete tyče v autobuse, alebo stlačíte gombík na výťahu v práci a so sebou domov si donesiete neželaných spoločníkov - baktérie. Jedným dotykom tváre máte týchto malých parazitov na pokožke, kde spôsobia hotovú šarapatu. Oplatí sa tiež poriadne si vyčistiť klávesnicu a mobilný telefón.

V okolí uší

Tento problém sa spája s dehydratáciou, ktorú napravíte jednoduchým spôsobom. Pite viac vody a čajov a vyhnite sa sladkým limonádam a problém bude zažehnaný. Nezabúdajte však, že prevencia je vždy jednoduchšia ako liečba.

Ruky

Často sa jedná o kožné ochorenie s názvom keratóza pilaris, ktorá má podobu hrboľatých červených škvŕn pokrývajúcich kožu. Ide o dedičné ochorenie, ktoré je veľmi časté a dochádza k nemu vtedy, keď sa príliš veľa keratínu hromadí vo vlasových folikuloch pokožky. Pacienti by nemali používať obyčajné mydlo, ktoré príliš vysušuje pokožku, čím sa jej stav zhoršuje. Skôr by mal venovať pozornosť hydratačným prípravkom a dať prednosť vlažnej sprche pred horúcou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 00:27