Nezanevrite na pohyb ani počas tehotenstva.flickr.com/ilyoungko
StoryEditor

Tehotné ženy s pravidelným pohybom majú aktívne deti, tvrdia vedci

15.05.2016, 06:00
Zdravie
Ďalší dobrý dôvod, prečo by ani budúce mamičky nemali zanevrieť na pravidelný pohyb.

Keď je žena tehotná, prebieha v jej organizme množstvo zmien. Gravidita však nie je prekážkou v pohybe a športovaní. Ak je žena zdravá a tehotenstvo prebieha bez akýchkoľvek problémov, pokojne sa môže vrhnúť na nejakú športovú aktivitu. Aj v tomto prípade platí, že cvičenie má blahodarný vplyv na ľudský organizmus, posilňuje zdravie a udržiava telo vo forme. Ukázalo sa, že má na gravidnú ženu aj iný vplyv.

Láska k pohybu už v maternici

Nový výskum zistil, že u mamičiek, ktoré sú fyzicky aktívne počas tehotenstva, je väčšia pravdepodobnosť, že budú mať aktívne deti. Ak sa gravidná žena rozhodne pravidelne cvičiť, pre svoje dieťatko nemôže spraviť nič lepšie, ako píše mirror.co.uk.

Láska k fitness začína už v maternici. Prišili na to výskumníci na základe experimentu, ktorého predmetom boli myši. Samice myší boli rozdelené do dvoch skupín. Jedna z nich mala k dispozícii pojazdné koleso, druhá nie. Obe skupiny myší čakali mláďatá.

V ranom štádiu tehotenstva zabehli myši na pojazdnom kolese v priemere 10 kilometrov cez noc. Čím bol pôrod bližšie, tým menej zabehli na kolese. Na konci tehotenstva to bolo asi tri kilometre každý večer. Vedci neskôr odhalili, že ich deti boli o 50 % viac fyzicky aktívne ako u tých myší, ktoré sa počas tehotenstva nehýbali.

Čo je však najdôležitejšie, zvýšená aktivita u detí pretrváva aj neskôr v dospelosti. Vyzerá to tak, že pohyb v tehotenstve ovplyvňuje vývoj mozgu u nenarodeného dieťaťa, ktoré potom inklinuje k športu a pohybu po celý život.

„Aj keď väčšina ľudí predpokladá, že tendencie jednotlivca k fyzickej aktivite určuje genetika, naše výsledky jasne ukazujú, že prostredie môže hrať dôležitú úlohu na vývoj plodu. Ak by sa podobný účinok skutočne potvrdil u ľudí, mohol by prispieť k riešeniu aktuálnemu celosvetovému problému obezity. Mamičky by mali vedieť, že cvičenie je dobré nielen pre nich, ale má i celoživotný prínos pre ich deti, čo by mohlo byť veľkou motiváciou,“ upozorňuje vedúci výskumu Robert Waterland a profesor pediatrie a genetiky na Baylor College of Medicine v Houstone.

Niektoré skupiny odborníkov, vrátane American College of Obstetricians a Gynaecologists už odporúčajú tehotným ženám mierne cvičiť aspoň 30 minút denne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 00:17