Pravidelný pohyb má množstvo zdravotných benefitov.pixabay.com
StoryEditor

Pravidelný pohyb má vplyv na spánok i sex. Dôvody, prečo cvičiť

01.05.2016, 14:45
Zdravie
V zozname výhod, ktoré prináša pohyb, je nutné zaškrtnúť ďaleko viac položiek než len úbytok kíl či zlepšenie kondície. Pravidelné cvičenie totiž môže zlepšiť tiež váš spánok alebo sexuálnu kondíciu.

1. Pokoj a sústredenie

Keď sme vynervovaní alebo na nás útočia infekčné ochorenie, zdvihne sa v tele hladina hormónu kortizol, ktorý zvýši pohotovosť organizmu čeliť týmto útokom. Potiaľ je jeho pôsobenie v pohode. Lenže vplyvom stresu ho máme v tele niekedy až moc, čo má veľa negatívnych vedľajších efektov, ako napríklad ukladanie tuku na bruchu, vznik strií, alebo dokonca demineralizáciu kostného tkaniva (osteoporóza). Okrem toho kortizol svojimi chemickými reakciami spôsobuje nervovú labilitu a podráždenosť, ako píše idnes.cz. Znížiť hladinu kortizolu na prijateľné minimum dokáže pravidelný pohyb. Stačí hodina trikrát týždenne a budete pokojnejší a sústredenejší.

2. Krajšia pleť

Lymfatický systém, ktorý odvádza z tela škodlivé a nepotrebné látky, nemá na rozdiel od obehovej sústavy a jej srdca žiadnu pumpu, ktorá by ho poháňala. Túto funkciu, teda rozhýbanie lymfatického systému, plní práve cvičenie. Pokožka zbavená toxínov má sviežu farbu, takže vyzerá lepšie.

3. Fungujúce tráviace zažívanie

Šport zrýchľuje metabolizmus určite viac než probiokulturné jogurty. "Ak trpíte črevnými ťažkosťami, ako sú zápchy alebo nadúvanie, skúste sa častejšie hýbať, dodržiavať pitný režim a správne jesť. Problémy by mali časom ustúpiť," hovorí lekárka Kateřina Bílková.

4. Lepší spánok

"Ak do svojho života pustíte cvičenie, telo sa vám odvďačí kvalitným spánkom," sľubuje trénerka Jana Zbořilová. Akonáhle telo prekvapíte vyššou fyzickou aktivitou, bude musieť načerpať novú energiu. "Nie je to ale tak, že si ráno zabeháte a na poludnie sa vám budú zatvárať viečka. Funguje to úplne opačne. Cez deň sú malátni hlavne tí, ktorí sa nehýbu vôbec. Okolo tretej hodiny je ich útlm dokonca dvakrát väčší ako pri fyzicky aktívnych jedincoch," uvádza trénerka Jana Zbořilová.

5. Kvalitnejšie vlasy

V rozhovore, ktorý sme v Ona Dnes zverejnili v januári, si doktorka Kateřina Cajthamlová pochvaľuje, ako mala vďaka tréningom na StarDance kvalitnejšie vlasy. "Pohyb zlepšuje periférne prekrvenie, čo sa týka aj vlasovej pokožky," vysvetľuje tú zmenu. Prispelo k nej tiež to, že vďaka tréningu menej pracovala, ubudla jej tak psychická záťaž a musela aj viac oddychovať a chodiť skôr spať.

6. Lepší sexuálny zážitok

Pilates alebo jóga posilňujú oblasť malej panvy, čo môže pozitívne ovplyvniť vnímanie sexu. "Cvičenie vedie k lepšiemu prekrveniu tejto oblasti a k väčšej pohyblivosti. Okrem panvového dna sa spevňuje aj pošvové svalstvo, čo žene umožňuje kvalitnejší orgazmický zážitok. Ostatne jóga alebo niektoré tantrická cvičenie sa touto problematikou úspešne zaoberajú už roky," hovorí sexuológ Luděk Fiala.

7. Prebudenie kreativity

Samostatne a tvorivo myslieť, prichádzať s novými nápadmi. To je heslo pracovného dňa mnohých z nás. Kreativita ale nie je na kľúč a ľahko sa vyčerpá. "Ak cítite, že vám mozog akosi zamrzol, skúste ho prevetrať," odporúča trénerka Jana Zbořilová. Vďaka rozprúdeniu krvi sa okysličí centrálna nervová sústava a myslenie sa opäť rozbehne. Niekedy stačí len vstať od stola a ísť na prechádzku. Pohyb tiež posilňuje pamäť a prispieva k rastu nových nervových spojení. A to dokonca aj vo vyššom veku, čo sa ešte pred časom nevedelo.

8. Väčšie sebavedomie

Pohyb má jeden vedľajší efekt, ktorý môže nešportovým ľuďom pripadať pritiahnutý za vlasy. Automatické zvýšenie sebavedomia. Čím to, že šport tak spoľahlivo zdvíha sebadôveru? Je to prosté. Pri cvičení si uvedomujete vlastné telo, spoznávate, ako funguje, začnete s ním viac spolupracovať. A čo iné je sebavedomie než seba-vedomie?

9. Nádeje na otehotnenie

Špeciálne cvičenia pre ženy podľa legendárnej fyzioterapeutky Ludmily Mojžíšovej malo pomôcť klientkam dostať panvu do správneho postavenia a tým zvýšiť aj šancu na otehotnenie, čo po počiatočnej nedôvere uznali aj mnohí lekári. Avšak pozor, klasické pohybové aktivity na otehotnenie vplyv nemajú. Potvrdzuje to aj lektorka pilates Gabriela Davídková. "Pozitívne ovplyvniť funkciu panvového dna a tým zvýšiť šancu na otehotnenie môže len vhodne zvolený pohyb, teda špeciálne cviky na to určené," hovorí.

10. Príjemnejší život

Keď sa začnete pravidelne hýbať, okrem vyššie menovaných pozitív čoskoro bezpochyby spoznáte ďalšie. Uvidíte sama, čo sa stane, až raz navždy odstránite výhovorky a urobíte jedno z najlepších rozhodnutí vo svojom živote - začnete sa pravidelne hýbať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 08:44