dreamstime
StoryEditor

Trápi vás bolestivá menštruácia? Zbavte sa bolesti aj toho, aby ste museli užiť tabletku

05.08.2021, 12:00
Zdravie
Napriek tomu, že prichádza ''len'' raz do mesiaca, dokáže narobiť neplechu. Cítime sa zle, nepríjemne, niektoré z nás dokonca ani nedokážu vstať z postele. Čo sa s tým dá robiť, ak sa nechceme neustále dopovať tabletkami?

Teplý obklad proti kŕčom 

Trik, ktoré poznali už naše staré mamy a o ktorom počula zrejme každá z nás. Ak patríte aj vy medzi tie nešťastné ženy, ktoré cítia tŕpnutie, ostrú či tupú bolesť v podbrušku, siahnite po nahrievacom vankúšiku či inom teplom obklade. Na to, aby fungoval, je však potrebné, aby teplo do istej miery dokázal udržať. Uterák namočený v horúcej vode žiaden zázrak nespraví. 

Ak nemáte po ruke žiadnu takúto vymoženosť, spravte si do termosky horúci čaj a priložte na oblečenie. Pozor, nikdy nie priamo na pokožku - nemusíte to stále odhadnúť a ku kŕčom tak môžete pridať nepekné popálenie. A to predsa nechcete! Záchranou vie byť tiež horúci prúd vody v sprche.

Siahnite po bylinkách

.. a nie len po nich, ale aj po tekutinách. Čím viac vody vypijete, tým skôr pomôžete vášmu telu ''vyplaviť'' nielen bolesť, ale aj samotnú menštruáciu. Ak máte k dispozícii bylinky ako medovka, valeriána lekárska, nechtík lekársky či angelika čínska, neváhajte ich využiť. Nielenže vám uľavia od bolesti, zároveň vám pomôžu doplniť dôležité minerály a látky, ktoré sú pri ženskom cykle ohrozené. 

Ľahká strava 

Aj keď vo väčšine prípadov ide menštruácia ruka v ruke s prejedaním a so zvýšenými chuťami najmä na sladké, naše telo v tomto prípade potrebuje presný opak. Namiesto sladkých tyčiniek a čokolád si radšej doprajte ovocie, v ktorom sa cukor taktiež nachádza. Zvýšená dávka vitamínu C, ktorú by ste mali v dňoch cyklusu prijímať najmä zo stravy, dokáže vášmu telu dopomôcť. Za pokus to stojí, čo poviete?

Pohyb 

Napriek tomu, že máme pocit, že sa nevieme pohnúť a že je naše bruško v obrovskom kŕči, na pohyb by ste ani zďaleka nemali zanevrieť. Samozrejme, ak sú kŕče neznesiteľné a necítite sa fyzicky dobre, odporúča sa ležať - no ak viete objektívne zhodniť, či zvládnete aspoň krátku prechádzku na čerstvom vzduchu a výjde vám áno - je čas pustiť sa do toho. Váš organizmus sa nielenže rozhýbe, ale zároveň uvoľníte tlak, ktorý sa vo vás hromadí. Ak máte pocit, že to nezvládnete, skúste si dať doma aspoň krátku rozcvičku v rámci svojich vlastných možností.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 11:30