pexels.com
StoryEditor

Uhorka ako prvá pomoc? Táto zelenina má nespočetné množstvo priaznivých účinkov!

03.08.2021, 15:00
Zdravie
Aké blahodárne účinky má uhorka na naše telo?

Uhorka patrí medzi najobľúbenejšiu zeleninu. Nachádza sa v nej až 95% vody, čím sa zaraďuje medzi nízkokalorické plodiny. Aké priaznivé účinky má na naše telo?

Má antioxidačné vlastnosti 

Uhorky obsahujú nespočetné množstvo antioxidantov, vrátane betakaroténu a vitamínu C, ktorý je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, či tvorbu bielych krviniek. Nachádza sa v nej napríklad aj kamferolem, ktorý pomáha v boji proti rakovine a znižuje riziko chronických ochorení, vrátane ochorení srdca.

Znižuje riziko rakoviny

Medzi látky nachádzajúce sa v uhorkách patria aj polyfenoly, ktoré sú dôležité pre znižovanie riziko rakoviny prsníka, maternice, vaječníkov a prostaty. 

Chráni váš mozog

Uhorka obsahuje protizápalové flavonoly, ktoré sú dôležité pre zdravé fungovanie mozgu. Výrazne zlepšuje pamäť a chráni nervové bunky.

Osvieži dych

Jedenie uhorky dokáže skutočne pomôcť pri uvoľňovaní prebytočného tepla v žalúdku, vďaka ktorému vzniká zapáchajúci dych.

Proti stresu

Uhorka obsahuje celý rad vitamínov B, ktoré sú dôležité aj pre metabolické spracovanie prijatých živín. Vitamíny typu B sú známe tým, že pomáhajú zmierňovať pocity úzkosti a niektoré z nich bojujú aj proti škodlivým účinkom stresu. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 05:34