dreamstime
StoryEditor

Pozor na ne! Toto sú potraviny, ktoré vo vás vyvolajú ešte väčší pocit hladu

02.08.2021, 10:30
Zdravie
Nezasýtia, len rozdráždia chuťové poháriky. Ktoré jedlá chutia, no nesplnia svoj účel?

1. Džús


"Aj keď ovocné šťavy sú stále populárne, proces odšťavovania sa postará o stratu vlákniny," vysvetľuje registrovaný dietológ Janel Funk. Nezasýtia vás a vysoký obsah cukru v ovocí spôsobí rapídne zvýšenie cukru v krvi. Tak rýchlo, ako sa vyšvihne, tak rýchlo znovu upadne a vy tak zatúžite po ďalšom jedle. Preto je lepšie pochutnať si na celom ovocí a zelenine. Ak predsa len uprednostňujete tekutú formu, pridajte do odšťaveného ovocia aj proteínový prášok, ako píše time.com. Tak prijmete bielkoviny i vlákninu a budete sa cítiť plno, ako tvrdí odborníčka na výživu Rebecca Lewisová.

2. Nízkotučné jogurty


"Napriek tomu, že jogurt je sústavne podporovaný ako superzdravá potravina, záleží na tom, aký si vyberiete," upozorňuje odborníčka na diéty Kayleen St. Johnová z inštitútu Natural Gourmet Institute. "Typický jogurt s ovocím má 150 kalórií, 6 g bielkovín, 1,5 g tuku, a okolo 25 gramov cukru. Čím viac sacharidov a nízky obsah tukov, tým viac budete potom hladní a budete plánovať útoky na chladničku. Skvelou voľbou je grécky jogurt, ktorý má dvakrát viac bielkovín. Pridajte si doň kúsky ovocia, orechy a semená, plné vlákniny a antioxidantov." Diétna sestra Lisa Hayimová dodáva: "Navyše, tieto potraviny, prezentované ako zdravé desiaty nám nevyhovujú, lebo nepodporujú žuvanie. Je dokázané, že bez žuvania nie je naše telo uspokojené, ako by to bolo v porovnaní s potravinami, ktoré vyžadujú žuvanie."

3. Vaječné bielka


Omeleta z vaječných bielok spustí neprekonateľnú túžbu po ďalšom jedle. "Aj keď sú dobrým zdrojom bielkovín a nájdeme v nich veľké množstvo prospešných tukov, vitamíny a minerály sú práve v žĺtku. Metaanalýza z roku 2010 publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition potvrdila, že nasýtené tuky sa nespájajú so zvýšeným rizikom ischemickej choroby srdca, cievnej mozgovej príhody alebo ochorením koronárnych ciev," tvrdí St. Johnová. Nasýtené tuky v žĺtkoch nás nielen zasýtia, ale sú tiež nevyhnutné pre tvorbu hormónov a taktiež pomáhajú vstrebávaniu niektorých vitamínov a minerálnych látok do tela ako je vitamín A, skvelý pre kožu a imunitný systém, vitamíny skupiny B pre energiu a cholín, ktorý podporuje zdravie mozgu a svalov. Preto nezabúdajte na konzumáciu celých vajec aj so žĺtkami.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 02:25