dreamstime
StoryEditor

Zázračná bylinka, ktorá vás dokáže upokojiť, ale aj vyliečiť z chorôb. Vypestujete si ju aj doma!

06.08.2021, 15:00
Zdravie
Pozitívne účinky jednej z najobľúbenejších byliniek poznali už naši predkovia. Nezabudnime na ne teda ani my!

Levanduľa je úzkolistá rastlina, ktorá je charakteristická najmä svojou špecifickou vôňou. Najčastejšie sa síce využíva v sušenej forme, no vypestovať si ju môžete na záhrade a niektorí štastlivci dokonca aj v kvetináči na parapetnej doske. Modro-fialový kvet má totiž naozaj široké využitie, ktoré so sebou nesie radu pozitívnych účinkov. A bola by ich veru škoda nevyužiť, keď ich už využíva samotná medicína.

Bojuje proti zápalom

Aktívne látky, ktoré táto voňavá rastlinka obsahuje, sú využívané najmä pri poraneniach, infekciách, podráždeniach pokožky či rôznym zápalom. Použiť ich môžete aj po uštipnutí hmyzom či spálenej pokožke zo slnka - stačí si kúpiť levanduľový olej alebo spraviť kúpeľ s odvarom levandule. 

Vôňa, ktorá vás upokojí 

Jedným z najznámejších účinkov levandule je akési prírodne antidepresívum. Nielenže sa vôňa tohto kvetu ukázala ako mimoriadne upokojujúca, čím pomáha bojovať s úzkosťami, depresiami či dokonca stresovými situáciami, zároveň vám vie pomôcť aj pri bolesti. Aj práve preto je levanduľa skvelým spoločníkom na dobrý a kvalitný spánok bez ťažkostí. 

Zbohom nadúvaniu 

Zlé trávenie a nadúvanie spôsobujú takzvané škodné baktérie, ktoré sa nahromadili v našom tele. Polyfenoly obsiahnuté v tejto zázračnej bylinke sa s týmto problémom našťastie dokážu popasovať. Už trochu pridanej jedlej sušenej levandule vás dokáže zbaviť tráviacich problémov či nafúknutého bruška. V kombinácii s bielym jogurtom so živými baktériami nie je čo pokaziť. 

SOS pre vrásky a vlásky

Jedným z pozitívnych účinkov levandule je aj prekrvenie pokožky, vďaka čomu je neodmysliteľnou súčasťou žien, ktoré chcú zmierniť nástup vrások. Už pár kvapiek levanduľového oleja či zábalu z levandule dokáže vašej pleti dodať iskru, o ktorej ste si mysleli, že ste ju už dávno stratili.Tým, že prekrvuje pokožku je účinnou aj v boji proti vypadávaniu vlasov. Podstatné je pri každom umývaní vmasírovať olej priamo ku korienkom. Vlasy zreteľne zosilnejú. 

Ďalšie účinky levandule:

  • pomáha v boji s akné
  • pôsobí ako prírodný repelent
  • bojuje proti ekzémom 
  • pôsobí ako antioxidant a dokáže vyčistiť naše telo
  • je vhodná pri dýchacích ťažkostiach
  • dokáže uvoľniť svaly a zrelaxovať nielen myseľ, ale aj zvyšok tela

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 16:12