Rastlina paulínia nápojová.
StoryEditor

Povzbudí a zbaví vás stresu. Vyskúšajte guaranu

22.03.2016, 05:00
Zdravie
Znižuje únavu, udržuje pozornosť a odporúča sa pri veľkom nervovom vypätí či dokonca proti depresiám. Obsahuje totiž vysoké množstvo kofeínu.

Aj preto sa guarana prezýva druhý kokaín, ako píšu lidovky.cz. .

"Guarana sa užíva ako doplnok stravy, ktorý obsahuje výťažok z rastliny paulínie nápojovej (Paulinia cupana). Získava sa zo semien ich plodov. Ich hlavnou zložkou je kofeín. Kofeín povzbudzuje nervový systém, zvyšuje činnosť srdca, mierne znižuje krvný tlak, znižuje zrážanlivosť krvi, zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav a tvorbu moču. Pokiaľ ho porovnáme s kofeínom obsiahnutým v káve, vstrebáva sa pomalšie a dlhšie pôsobí," hovorí Tomáš Arndt z Prozdravi.cz.

A dopĺňa: "Podobne ako čaj a káva obsahujú semená paulínie nápojovej tiež teobromín a teofilín. Ďalej obsahujú vitamín C a vitamíny zo skupiny B. Pozitívne účinky guarany pomáhajú najmä pri únave organizmu. Guarana dodáva energiu, podporuje celkovú regeneráciu a revitalizáciu organizmu. Podávanie je vhodné pri rekonvalescencii a po dlhodobých chorobách."

Guarana sa prezýva druhý kokaín. Po vstrebaní dokáže človeka nabudiť, zlepšiť mu náladu a stíšiť bolesti, aj tie menštruačné. Ak guaranu konzumujete pravidelne, môže vám dokonca pomôcť odbúrať stres. Okrem iného sa požíva tiež na detoxikáciu a prečistenie tela. Navyše dlhodobo zlepšuje pamäť a pomáha so sústredením.

"Vzhľadom k uvedeným vlastnostiam by guaranu nemali užívať deti do 15 rokov, tehotné a dojčiace ženy, pacienti s poruchou zrážanlivosti krvi a kardiovaskulárnymi poruchami. Rovnako je potrebné dodržať odporúčané dávkovanie, pri jeho prekročení môže dôjsť k predávkovaniu. Obsiahnuté látky môžu ovplyvniť aj účinky niektorých liekov," radí Arndt.

Guarana vs. káva

Jednou šálkou kávy dostanete do tela 20 až 120 miligramov kofeínu, podľa toho, ako silnú kávu pijete. Účinok kofeínu v káve pôsobí ako priamka smerom nahor, ktorá ale zase rýchlo mieri dolu. Účinky guarany sú pozvoľnejšie a rovnomernejšie. Z jednej kávovej lyžičky guarany si môžete uvariť liter či liter a pol čaju, ktorý obsahuje 50 miligramov kofeínu.

Prírodné afrodiziakum

Guarana hrá dôležitú úlohu v kultúrach brazílskych kmeňov Tupi a Guaraní. Tieto kmene veria, že má rastlina magické účinky: lieči črevné problémy a pôsobí ako prostriedok nadobudnutia sily. Juhoamerickí indiáni oceňujú aj jej afrodiziakálne účinky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 23:25