Starajte sa dôkladne o svoju pokožku. Snímka: photl.com
StoryEditor

Tajomstvá, ktoré vám chce prezradiť pokožka

27.02.2016, 05:00
Zdravie
Keby tak mohla pokožka rozprávať. Povedala by vám totiž všetko, čo ju trápi. Aj to, ako jej ubližujeme.

Čo by sme nemali robiť, ak chceme mať zdravú a čistú pleť?

Nešúchajte si oči

V oblasti očí sa nachádza najtenšia pokožka, má len 0,05 mm, teda je hrubá ako polovica papiera. Neustálym pretieraním oči trpia a vyzerajú staršie, ako píše rd.com.

Snažte sa pokožku neškriabať

Počas chladnejších mesiacov suchý vzduch nasáva vlhkosť z hornej vrstvy pokožky, čím ju podráždi. Suchosť spúšťa zápalovú reakciu: bunky imunitného systému, rovnako ako zápalové proteíny a ďalšie enzýmy aktivujú receptory svrbenia, ktoré vysielajú signály do mozgu. Aj keď sa vám po poškriabaní uľaví, neskôr príde doslova peklo. Okrem toho, že sa vám bude pokožka olupovať, môže sa zapáliť a receptory svrbenia zosilnejú. Budete si chcieť stále siahať na pokožku, až vás nakoniec po každom poškriabaní začne páliť. Dostanete sa do začarovaného kruhu, z ktorého ťažko dostanete von.

Dajte si kratšiu sprchu

Najmä v zimnom období. Dlhé, teplé sprchy zbavujú pokožku prírodných olejov, rovnako ako mydlové čistiace prostriedky.

Neumývajte si tvár ráno

Nemusíte si umývať tvár dvakrát denne, hlavne, ak máte suchú pleť. Jedna dôkladná očista pred spaním vás zbaví všetkých nečistôt, ktoré by mohli upchať póry a prispieť k vzniku akné. Čistenie v ranných hodinách môže odstrániť príliš veľa prírodných olejov, ktoré chránia pokožku.

Uistite sa, že váš hydratačný krém obsahuje ceramidy Tieto lipidy sa prirodzene vyskytujú v hornej vrstve pokožky, ale v tomto ročnom období, uvíta väčšie množstvo týchto zlúčenín. Zadržujú molekuly vody, čím pomáhajú, aby bola pokožka hladká a jemná.

Hydratujte a posilnite si imunitný systém

Viete o tom, že pokožka je vašou prvou líniou obrany proti zárodkom? Všetky tri jej vrstvy -vonkajšia epidermis, dermis a podkožie ju chránia pred baktériami a hubami. Dôvod, prečo je hydratácia dôležitá. Keby bola vonkajšia vrstva príliš suchá, môžu vzniknúť drobné trhliny. Pokožka sa začne šúpať a je náchylnejšia na kožné infekcie a zápaly.

Milujete hrubé, vlnené svetre? Radšej vrstvite

Vlna je trochu drsná. Dokonca môže vyvolať vyrážky, obzvlášť, keď je pokožka veľmi citlivá.

Používajte krémy s ochranným faktorom po celý rok

Dokonca aj nanesenie púdru na tvár s minimálnym ochranným faktorom proti slnečnému žiareniu by bolo lepšie ako nič. Zrejme si to neuvedomujete, ale ultrafialové lúče sú všade naokolo bez ohľadu na to, aké je počasie. V zime môže byť až dvakrát UVA lúčov než UVB. Tie prenikajú veľmi hlboko do pokožky a prispievajú k vzniku rakoviny a iných zdravotných problémov, ktoré vidíte na svojej koži, napr. vrásky na tvári či tmavé škvrny na rukách.

Losos vám vo veľkom prospeje

Táto ryba je nabitá omega-3 mastnými kyselinami, ktoré pomáhajú doplniť prírodné oleje v pokožke a taktiež bojujú proti zápalu. Pridajte aj brokolicu. Má veľa vitamínu C, čo vyžadujú jej bunky, aby mohli vyrábať kolagén, bielkovinu, ktorá robí pokožku pevnou a pružnou.

Cukor v žiadnom prípade

Každý vie, že nie je dobrý pre našu postavu i zuby, ale taktiež si berie svoju daň na kvalite pokožky. Molekuly cukru sa viažu k proteínom v pokožke a ohrozujú vlákna, ktoré ju udržujú v pevnom stave.

Vyspite sa do krásy

Práve počas spánku prebiehajú všetky regeneračné procesy. Po celý deň pokožka vytvára nové bunky a naopak zbavuje sa tých odumretých, ktoré sa dostávajú na povrch. Tento proces obnovy sa zrýchli počas hlbokého spánku. Približne za mesiac sa jej horná vrstva plne zregeneruje. Dobrí spáči majú menej viditeľné známky starnutia, lepšiu pružnosť pleti a zjednotený tón. Pokožka bude vyzerať zdravie, čistejšie a bude rozjasnená, pretože dostane jeden z najväčších pokladov: spánok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:46