Správna výživa je dôležitá počas tehotenstva. Snímka: flickr.com/zubrow
StoryEditor

Vitamín D v tehotenstve chráni dieťa pred alergiami, tvrdí štúdia

26.02.2016, 04:00
Zdravie
Čakáte bábätko? Zvýšte svoju pozornosť na konzumáciu nasledujúcich potravín, ktoré ochránia pred vznikom detskej astmy a alergie.

Už dlho je o vitamíne D známe, že reguluje imunitný systém. Vedci sa však tentokrát snažili zistiť, akú má potenciálnu úlohu pri ochrane pred astmou a alergiou. Nakoniec prišli na zaujímavý výsledok. Nová štúdia ukázala, že vyšší príjem potravín obsahujúcich vitamín D v tehotenstve znižuje riziko detskej astmy o 20 percent, ako píše dailymail.co.uk. "Tehotné ženy sa stále pýtajú, čo by mali jesť počas tehotenstva. Naša štúdia teraz preukázala, aké je dôležité vziať do úvahy zdroj živín v matkinom jedálničku" tvrdí vedúci autor štúdie doktor Supinda Bunyavanich.

Účinok mala prírodná forma vitamínu D

Tím vedcov z Icahn School of Medicine v Mount Sinai hodnotili 1 248 matiek a ich deti. Účastníčky tejto štúdie boli sledované od prvého trimestra tehotenstva, až kým deti dosiahli sedem rokov. Ženy vypili veľa mlieka každý deň alebo prijali rovnaké množstvo vitamínu D z iného zdroja potravy. U žien, ktoré mali vyšší príjem potravín bohatých na vitamín D v priebehu tehotenstva bolo menej pravdepodobné, že sa u detí v školskom veku vyvinie alergia. Štúdia však upozorňuje, že požitím vitamínu D vo forme vitamínových doplnkov neznížila riziko rozvoja alergie u detí.

Predchádzajúca štúdia skúmala vitamín D a alergie pri jednotlivých bodoch v čase. Súčasná štúdia však komplexne hodnotí hladiny vitamínu D na niekoľkých miestach - napríklad počas tehotenstva, pri pôrode a v školskom veku. "Táto štúdia môže ovplyvniť nutričné poradenstvo a odporúčania pre nastávajúce mamičky, aby zahŕňala potraviny bohaté na vitamín D," povedal Dr Bunyavanich. Štúdia bola publikovaná v Časopise alergológie a klinickej imunológie.

Vedci taktiež zistili, že tehotné ženy by mali jesť ryby s mierou. Štúdia z Tohuku University v Japonsku odhalila, že mastné kyseliny sú životne dôležité pre normálny zdravý vývoj mozgu. Aj keď ryby sú prospešné, treba si dávať pozor na skonzumované množstvo počas tehotenstva.

Dôležitý pre zdravie i vývoj dieťaťa

Vitamín D je všeobecne známy ako "slnečný vitamín", keďže ho môžeme získať prevažne zo slnka. Nájdeme ho tiež v potravinách, napr. v rybách, vajciach, mliečnych výrobkoch, hubách a obilninách. Mal by byť súčasťou správnej výživy, ktorá ovplyvňuje zdravie matky, ale aj plodu. Na pravidelný príjem vitamínov, okrem iného, je nevyhnutný v každom období života človek, pričom v období gravidity to platí dvojnásobne. 

"Slnečný vitamín" stimuluje vstrebávanie vápnika a fosforu v čreve a reguluje mineralizáciu kosti plodu. Jeho nedostatok sa dokonca spája s pomalším rastom plodu, s nízkou pôrodnou hmotnosťou novorodenca či s vyšším rizikom predčasného pôrodu. Mnohí odborníci ho zaraďujú k látkam, ktoré vo veľkom ovplyvňujú ľudské zdravie. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:38