StoryEditor

Odvrátená strana cesnaku. Kedy môže byť pre nás nebezpečný?

15.12.2015, 04:00
Zdravie
Na prvý pohľad zdravá potravina, no niekedy s nepríjemnými vedľajšími účinkami. Môžeme si cesnakom ublížiť?

Príroda nám dala úžasný dar. Je ním cesnak, ktorého potenciál je výnimočný a ojedinelý. Pôsobí ako prírodné antibiotikum a pomáha pri bakteriálnych a vírusových ochoreniach. Taktiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi, krvný tlak a riziko vzniku krvných zrazenín, čo predstavuje dôležitú a účinnú prevenciu pred vznikom infarktov a cievnych mozgových príhod. Jeho sila však týmto nekončí. Pravidelná konzumácia cesnaku dokonca znižuje riziko vzniku nádorových ochorení a predstavuje účinnú prírodnú prevenciu onkologických ochorení.

Koľko ho zjesť?


Aj keď je osvedčeným liekom proti mnohým neduhom, má svoju špecifickú chuť i arómu a nie každému vyhovuje. Podľa University of Maryland Medical Center zdravý dospelý človek, ktorý nemá žiadne zdravotné problémy môže bez obáv skonzumovať až štyri strúčiky surového cesnaku každý deň, čím výrazne prospeje svojmu zdraviu, ako píše livestrong.com. Aj keby ste si dali len pol strúčika denne, odrazilo by sa to na vašom zdraví. Takéto množstvo cesnaku napríklad zníži cholesterol o desať percent. Počas chrípkového obdobia sa odporúčajú tri až štyri strúčiky.

Treba si však dávať pozor na množstvo, v opačnom prípade sa môže prejaviť jeho odvrátená stránka. Okrem zápachu a pálenia v ústach môže mať toto silné antibiotikum negatívny efekt na črevnú mikroflóru. Dvadsať strúčikov za 24 hodín sa neodporúča prekročiť, inak žalúdok začne "prostestovať". Taktiež môže zvýšiť riziko krvácania. Ak trpíte poruchami krvácania alebo beriete lieky na riedenie krvi, mali by ste obmedziť množstvo cesnaku. Spôsobuje gastrointestinálne poruchy a vyvoláva únavu, závraty, bolesti hlavy, malátnosť, nízku hladinu cukru v krvi, bolesti svalov, alergie a stratu chuti do jedla.

Kto je ohrozený?


Aj keď je málo pravdepodobné, že by ste za niekoľko hodín zjedli približne dvadsať strúčikov, niektorí by mali byť obozretnejší aj pri konzumácii oveľa menšieho množstva. Títo ľudia by si mali dávať pozor na konzumáciu cesnaku a poradiť sa radšej s lekárom:

  • Ľudia s problémami s pečeňou - Látky v cesnaku dráždia žalúdok a črevá. Pacienti s hepatitídou môžu pociťovať zhoršenie príznakov a nevoľnosti.
  • Ľudia, ktorí trpia nebakteriálnou hnačkou - Jeho pikantná chuť môže vyvolať črevnú poruchu.
  • Pacienti s očnou chorobou - Hrozí poškodenie očí.
  • Pacienti pred operáciou - Konzumácia cesnaku môže predĺžiť krvácanie. Ľudia, ktorí idú pod nôž, by sa mu mali vyhýbať minimálne dva týždeň pred operáciou.
  • Ľudia s nízkym krvným tlakom - Má schopnosť znižovať krvný tlak. Zdravotný problém tým môže len zhoršiť.

Určite by však bola škoda naň zanevrieť. Netrpíte žiadnymi vážnymi zdravotnými problémami? Smelo do toho. Váš organizmus sa vám zaň poďakuje.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:09