StoryEditor

Viete, prečo by sme mali piť citrónovú vodu každé ráno?

26.07.2017, 07:00
Zdravie
Kofeín ani zďaleka nie je jediná vec, ktorá nás dokáže nakopnúť. Ak vodu obohatíte o čerstvú šťavu z citróna, váš organizmus sa vám za to poďakuje.

Každý má svoje ranné rituály. Zmeniť zabehnutý kolotoč činností, na ktoré sme ráno zvyknutí, nám obvykle spôsobuje takú námahu ako napr. pokusy o ranné cvičenie. Existuje však malý krôčik s veľkým účinkom - pohár citrónovej vody

Čo sa stane s vaším telom, ak si doprajete každé ráno vodu s citrónom? Jej výhody podľa portálu livestrong.com úžasné.

Podporuje trávenie
Citrónová šťava sa postará o vyplavenie škodlivých látok von z tela. Ak vás trápi nadúvanie, zápcha alebo sa neviete zbaviť nepríjemného pálenia záhy, môžete pokojne siahnuť po tomto nápoji, ktorý vám pomôže a zmierni príznaky zlého trávenia. Má zloženie podobné zloženiu slín a kyseliny chlorovodíkovej, ktorá sa nachádza v žalúdku. Tieto látky podporujú pečeň k produkcii žlče, čiže kyseliny, nevyhnutnej pre správne trávenie. Toxíny v zažívacom trakte pomáhajú uvoľňovať tiež minerálne látky a vitamíny, ktorých má citrónová voda požehnane.  American Cancer Society dokonca odporúča teplú citrónovú vodu tým, ktorí majú rakovinu, na podporu stolice.

Pomáha udržiavať vylučovaciu sústavu v dobrej kondícii
Vďaka svojim močopudným účinkom sa toxíny dostanú z tela rýchlejšie a vylučovací systém tak nie je zaťažovaný ich prítomnosťou. Tento zázračný nápoj pomáha udržiavať zdravý močový trakt. Kyselina citrónová v citrónoch uvoľňuje enzým, ktorý stimuluje funkciu pečene a pomáha pri detoxikácii.

Posilňuje imunitný systém
Citróny sú bohaté na vitamín C, ktorý jednoznačne "vyhráva" v boji proti prechladnutiu. Navyše, je bohatý na draslík, stimulujúci nervové funkcie. Tu sa však účinky vitamínu C nekončia. Kyselina askorbová (vitamín C) má protizápalové vlastnosti a používa sa ako doplnková podpora liečby astmy a ďalších respiračných príznakov. Jeho veľkou výhodou je fakt, že zvyšuje vstrebávanie železa v tele, teda minerálu, ktorý hrá dôležitú úlohu v imunitnej funkcii. Citróny sú výnimočné aj obsahom saponínov, ktoré majú antimikrobiálne vlastnosti. Nádchu a chrípku pomáhajú udržať na uzde. A to už ani nie je reč o tom, že citróny znižujú množstvo hlienu, produkovaného v ľudskom tele. Niekedy sa oplatí siahnuť skôr po citrónovej vode, než po tabletkách.

Účinná pri chudnutí
Každý v lete ocení, ak sa nájde spôsob, ako sa zbaviť prebytočných kíl. Jedným z nich je pravidelné pitie citrónovej vody. Zlepšuje metabolizmus a dokonca znižuje vlčí hlad. Vďaka nej sladký dezert tentokrát odmietnete. Môžu za to špeciálne pektínové vlákna, ktoré zaháňajú pocity hladu. Tak budete mať pocit, že ste najedení bez toho, aby ste sa prejedali.

Zdravý chrup
To, že citróny zabezpečia svieži dych, je už známe. Vedeli ste však o tom, že pomáhajú zmierniť bolesť zubov a zápal ďasien? Treba si však uvedomiť, že niekedy môžu skôr ublížiť. Kyselina citrónová môže narušiť zubnú sklovinu, preto by ste si v žiadnom prípade nemali vyčistiť zuby po vypití vody.

Ďalšie účinky
Citrónová voda s vami spraví doslova divy. Ešte stále rozmýšľate, či ju zaradiť medzi svoje ranné rituály? Možno vás presvedčia aj jej ďalšie benefity:

  • Udržiava zdravé bunky
  • Prevencia vzniku močových a obličkových kameňov
  • Urýchľuje spaľovanie tuku
  • Podporuje hojenie kožných poranení
  • Znižuje vysoký cholesterol v krvi
  • Znižuje vysoký krvný tlak
  • Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Odkysľuje organizmus
  • Podporuje pozornosť
  • Prírodné antidepresívum
  • Eliminuje migrénové stavy

Príprava citrónovej vody
Dokáže veľa a pritom nie je zložitá na prípravu. Pridajte do 2 dl vody 2 kávové lyžičky šťavy z citróna. Dajte však prednosť prevarenej vode, nie vode z vodovodu, aby mala skutočne detoxikačnú schopnosť. Po vychladnutí vám už neostáva nič iné, len si užívať jej chuť a účinky na zdravie, ktoré sú na nezaplatenie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 08:23