StoryEditor

Jesenný reštart pleti. Krásna a žiarivá pokožka na dosah!

23.09.2017, 10:34
Zdravie
Je najvyšší čas zamerať sa na nápravu prípadných škôd spôsobených letom a pripraviť tak pleť na príchod chladnejšieho počasia.

Už nepotrebujeme vodeodolnú špirálu a make-up, ktorý sa nám každú chvíľu rozteká. Aj to je výhoda prichádzajúcej jesene, kedy si však pokožka žiada zmenu v starostlivosti. Jesenné obdobie vlastne predstavuje určitý prechod medzi letnou a zimnou starostlivosťou o pokožku. Slnečné lúče, dlhé kúpanie v slanej alebo chlórovanej vode a prudké teplotné zmeny spôsobené klimatizáciou - to všetko zanechalo na našej pokožke nepekné stopy.

Zatiaľ čo hlavnou úlohou prípravkov v lete bolo obmedziť tvorbu mazu a chrániť nás pred prudkým slnečným žiarením, jesenná kozmetika by nám mala pomôcť obnoviť  rovnováhu pleti. Pokožka si doslova žiada veľa vitamínov a iných vyživujúcich a hydratačných látok.

Skontrolujte si kožu


Slnko urýchľuje starnutie kože a spôsobuje tvorbu rôznych nezhubných nádorov. V najhorších prípadoch dokonca spôsobuje rakovinu kože. Preto je po lete vhodné zájsť za dermatológom, aby skontroloval, či je všetko v poriadku. Jeseň je ideálnym obdobím aj na drobné zákroky ako odstránenie znamienok, pigmentových škvŕn, rozšírených cievok či laserové zákroky na odstránenie rôznych výrastkov. Väčšina z nich si totiž vyžaduje niekoľkotýždenný zákaz slnenia.

Hydratácia nadovšetko


Pleť na jeseň doslova volá o pomoc. Zničená od slnka, klímy a chlórovanej vody potrebuje zvýšenú hydratáciu. Navyše, príchodom chladnejších dní sa jej stav ešte zhoršuje, keďže sa vtedy vysušuje. Výborné sú kvalitné hydratačné masky, ktoré pleť rozžiaria a hydratujú. Na jeseň hľadajte mastnejší hydratačný krém na báze oleja, nie vody. Olej totiž spoluvytvára ochrannú vrstvu na koži a pomáha tak udržiavať viac vlhkosti. Pre mastnú pleť sú vhodné prípravky s kyselinou hyalurónovou. Do čierneho trafíte aj s kozmetickými prípravkami s obsahom cenných prírodných olejov, napr. s mandľovým alebo avokádovým. Suchá pleť sa vám poďakuje, ak jej doprajete bambucké maslo, ktoré si môžete kúpiť v čistej forme v obchodoch so zdravou výživou alebo ako súčasť nejakého krému. Tento zázrak ocenia aj majiteľky citlivej pleti, ale i tie, ktoré trápia suché a popraskané pery, ktoré hrozia hlavne v zime.

Preč s odumretou pokožkou


Nebojte sa použiť píling aj na jeseň, ako píše birchbox.com. Teraz by však mal byť jemnejší a stačí ho aplikovať na pokožku približne raz do týždňa. V opačnom prípade by to mohlo viesť k nadmernému vysúšaniu pokožky. Po tom, čo si ním odstránite odumreté bunky a prekrvíte pokožku, nezabudnite dopriať pleti ošetrenie vhodným hydratačným krémom alebo mliekom. Ak máte mastnú pleť s akné, pričom vás trápia zapálené vyrážky, buďte opatrné. Radšej sa poraďte s kozmetičkou alebo kožnou lekárkou, ako by ste sa mali starať o pleť.

Podporte tvorbu kolagénu


Aj keď sa to nezdá, slnko je nepriateľom kolagénu. Jeho lúče kolagén rozkladajú a poškodzujú tým pružnosť pokožky. Na jeseň a počas zimy by ste preto mali zvýšiť konzumáciu potravín s vysokým obsahom esenciálnych mastných kyselín ako sú morské ryby a ľanové semienka. Tak pomôžete vašej pokožke pri regenerácii buniek. Na pokožku po lete je výborné tiež kolagénové solárium. Pokožka je ošetrená kolagénovými lampami, ktoré vyžarujú červené svetlo, zvyšujúce bunkovú výmenu. Tým sa aktivuje tvorba nového kolagénu, pokožka je pevnejšia, redukujú sa vrásky a pigmentové škvrny. Účinné je však aj pri zmenšovaní pórov. Jedinou nevýhodou je fakt, že je potrebné absolvovať min. sedem ošetrení a budete musieť siahnuť hlbšie do peňaženky. Výsledok však stojí za to. Žiarivejšia, mladšia a jemnejšia pokožka.

Rozmaznávajte sa v termálnych kúpeľoch


Jesenné obdobie je najlepšie pre regeneráciu pokožky a podporu celkového zdravia prostredníctvom rôznych procedúr a kúpeľov. Naordinujte si pobyt v saune, ktorá vašu pokožku zbaví škodlivých látok či masáž na vypnutie pokožky. Nielenže budete mať krajšiu pokožku, ale čo je hlavné, výsledkom bude pevnejšie zdravie a posilnená imunita, čo sa na jeseň, kedy chrípka zúri vo veľkom, hodí.

Ďalšie tipy:

  • Stavte na zvlhčovače vzduchu. Hodia sa na obdobie, keď nám ústredné kúrenie naplní interiéry horúcim suchým vzduchom, ktorý zaťažuje pokožku. V kombinácii so šokom zo studeného vonkajšieho vzduchu je doslova pohromou pre pokožku.
  • Sprchujte sa v teplej, nie v horúcej vode. Pravidelne sa vystavovať horúcej vode nie je práve najlepšie. Pokožka vás po čase môže začať svrbieť a bude šupinatá. Počas jesene a zimy by ste sa mali sprchovať v teplej vode, no nie dlho.
  • Skúste začať používať  oleje na tvár, napríklad ružový, či z granátového jablka. Vyživia a prežiaria pleť, pričom nezostane mastná.
  • Pod makeup používajte rozjasňujúcu bázu. 
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 14:39