StoryEditor

Najhoršie diéty súčasnosti. Varujú pred nimi odborníci

06.11.2015, 04:00
Zdravie
Akým “zaručeným” spôsobom stravovania sa musíte vyhnúť, ak chcete naplniť sen o štíhlej postave?

Odborníci prezradili 5 druhov diét, ktoré by rozhodne nemal nikto skúšať. Chudnutie za pomoci nich je neefektívne a dokonca môžu byť pre naše zdravie nebezpečné.

1. Diéty, ktoré sa zameriavajú len na určité potraviny alebo skupiny potravín


Kapustová či ryžová diéta. Ide  o šialené spôsoby stravovania, kedy konzumujete len určitú skupinu potravín, ako uvádza webmd.com. Ľudský organizmus potrebuje všetky dôležité výživné látky, vrátane vitamínov a minerálov, ktoré dostane len konzumáciou rôznorodých potravín. David Katz z Yale University upozorňuje, že aj keď touto diétou človek môže schudnúť, akonáhle nabehne na svoje zaužívané stravovanie, priberie a dostaví sa jojo efekt. Navyše, nikto by ju dlho nedodržiaval a po čase by človeka unavovalo jesť každý deň stále rovnaké jedlo. Výsledkom môže byť nával hladu, ktorý už neovládne a ktorý skončí vyjedaním všetkého, čo nájde v chladničke.

2. Detoxikačné diéty


Ak narazíte na diétu, ktorá sľubuje očistu organizmu od pečene až po hrubé črevo, ide o nezmysel. V skutočnosti sú tráviace ústrojenstvo, pečeň a obličky dosť dobré v čistení organizmu od toxínov a starajú sa o to priebežne na pravidelnej báze. Preto nie sú potrebné žiadne špeciálne očisty ani detoxikačné nápoje či tabletky.

3. Surová strava


Žiadne varenie, pečenie, dusenie, jednoducho akúkoľvek tepelnú úpravu potravy. Odborníci varujú, že takáto diéta môže obsahovať málo tukov, vápnika, železa, zinku, či bielkovín, ktoré sú pre normálne fungovanie organizmu priam nevyhnutné. Aby toho nebolo málo, niektoré vitamíny a dôležité enzýmy sa uvoľňujú až pri tepelnom spracovaní.

4. Nízkotučná diéta


Jej princíp je jasný už zo samotného názvu - treba prijímať minimum tukov. Tuky však poznáme zlé a dobré. Zlé sa nachádzajú v jedlách ako sladké koláče, zákusky či mastné jedlá. Dobré tuky nájdete v orechoch, avokáde a tiež v rybách. Tie však organizmus potrebuje, zatiaľ čo vyvarovať sa tým zlým je skvelou cestou za pevným zdravím. Telo ich v istej miere potrebuje.   

5. Nízkokalorická diéta


Keď sa snažíte schudnúť a chcete, aby sa ručička na váhe posúvala smerom nadol, sústredíte sa na to, aby ste prijali čo najmenšie množstvo kalórií. Budete zrejme prekvapené, no ide o zlý spôsob. Veľmi ľahko totiž môžete skĺznuť do stavu, kedy budete prijímať veľmi málo kalórií, telo sa prepne do hladovania a spomalí sa metabolizmus. Treba vedieť, o akú rozumnú hladinu by ste mali znížiť príjem kalórií. Poraďte sa radšej s lekárom.

Ďalšie diéty, ktoré vám môžu podlomiť zdravie:

  • Dukanova diéta
  • Bodová diéta
  • Nízkosacharidová diéta
  • Bezlepková diéta

Ak je vašim cieľom dlhodobo si udržať pevné zdravie a zároveň zhodiť prebytočné kilá, žiadna diéta vám v tom nepomôže. Konzumujte všetko, no s mierou a nezabúdajte na dostatočný pohyb. Kašlite na diétu, zvoľte si radšej životný štýl.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 00:43