StoryEditor

Potraviny, ktoré vo vás vyvolajú ešte väčší pocit hladu

03.02.2016, 04:00
Zdravie
Nezasýtia, len rozdráždia chuťové poháriky. Ktoré jedlá chutia, no nesplnia svoj účel?

Hlad. Spôsob nášho žalúdka, ako povedať mozgu, aby sme išli do chladničky po viac jedla. Paradoxne, hladní môžeme byť aj po tom, čo sa najeme. Treba si však dávať pozor na to, čo si zvolíme na raňajky či obed, inak sa opäť vrhneme na zásoby jedla.  

Potraviny, po ktorých vyhladnete:

1. Džús


"Aj keď ovocné šťavy sú stále populárne, proces odšťavovania sa postará o stratu vlákniny," vysvetľuje registrovaný dietológ Janel Funk. Nezasýtia vás a vysoký obsah cukru v ovocí spôsobí rapídne zvýšenie cukru v krvi. Tak rýchlo, ako sa vyšvihne, tak rýchlo znovu upadne a vy tak zatúžite po ďalšom jedle. Preto je lepšie pochutnať si na celom ovocí a zelenine. Ak predsa len uprednostňujete tekutú formu, pridajte do odšťaveného ovocia aj proteínový prášok, ako píše time.com. Tak prijmete bielkoviny i vlákninu a budete sa cítiť plno, ako tvrdí odborníčka na výživu Rebecca Lewisová.

2. Nízkotučné jogurty


"Napriek tomu, že jogurt je sústavne podporovaný ako superzdravá potravina, záleží na tom, aký si vyberiete," upozorňuje odborníčka na diéty Kayleen St. Johnová z inštitútu Natural Gourmet Institute. "Typický jogurt s ovocím má 150 kalórií, 6 g bielkovín, 1,5 g tuku, a okolo 25 gramov cukru. Čím viac sacharidov a nízky obsah tukov, tým viac budete potom hladní a budete plánovať útoky na chladničku. Skvelou voľbou je grécky jogurt, ktorý má dvakrát viac bielkovín. Pridajte si doň kúsky ovocia, orechy a semená, plné vlákniny a antioxidantov." Diétna sestra Lisa Hayimová dodáva: "Navyše, tieto potraviny, prezentované ako zdravé desiaty nám nevyhovujú, lebo nepodporujú žuvanie. Je dokázané, že bez žuvania nie je naše telo uspokojené, ako by to bolo v porovnaní s potravinami, ktoré vyžadujú žuvanie."

3. Vaječné bielka


Omeleta z vaječných bielok spustí neprekonateľnú túžbu po ďalšom jedle. "Aj keď sú dobrým zdrojom bielkovín a nájdeme v nich veľké množstvo prospešných tukov, vitamíny a minerály sú práve v žĺtku. Metaanalýza z roku 2010 publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition potvrdila, že nasýtené tuky sa nespájajú so zvýšeným rizikom ischemickej choroby srdca, cievnej mozgovej príhody alebo ochorením koronárnych ciev," tvrdí St. Johnová. Nasýtené tuky v žĺtkoch nás nielen zasýtia, ale sú tiež nevyhnutné pre tvorbu hormónov a taktiež pomáhajú vstrebávaniu niektorých vitamínov a minerálnych látok do tela ako je vitamín A, skvelý pre kožu a imunitný systém, vitamíny skupiny B pre energiu a cholín, ktorý podporuje zdravie mozgu a svalov. Preto nezabúdajte na konzumáciu celých vajec aj so žĺtkami.

4. Šalátové dresingy bez tuku


V rukách držíte fľašu,  kde svieti slovné spojenie "bez tuku", takže ide o dobrú voľbu. Mýlite sa. Tieto výrobky môžu byť dochutené množstvom soli a cukru. Nakoniec miniete viac dresingu na šalát, keďže vás presvedčí jeho chuť. Spravte si zálievku radšej sami.

5. Potraviny označené ako "zdravé"


Podľa nedávnej správy v časopise Journal of the Association for Consumer Research máme tendenciu prejedať sa potravinami s týmto označením. Myslíme si, že ak sú potraviny "zdravé", automaticky to znamená, že máme v rukách pokrm s výživnými hodnotami a nízkym počtom kalórií. Preto si ho doprajeme vo väčšom množstve bez výčitiek svedomia. Keby ste sa však pozreli na etiketu výrobku, konkrétne na zloženie, boli by ste nepríjemne prekvapení.

6. Cukor


Cukor a všetky ostatné podobné náprotivky, od umelých sladidiel až po trstinový cukor, sú návykové, pretože spôsobujú zvýšené uvoľňovanie dopamínu. "Závislosť na tomto bielom jede stále prevláda vo svete a prispieva veľkou mierou k našej súčasnej globálnej zdravotnej kríze," zdvíha varovný prst dietologička Julieanne Heverová. "Rafinované a spracované sladidlá sú neúprosné vo svojej schopnosti lákať vás k prejedaniu sa, pritom neposkytujú pocit sýtosti alebo výživu."

7. Müsli tyčinka


Tradičné müsli tyčinky sú často vyrobené iba z cukru a stužených olejov. Majú menej kalórií ako tradičné jedlo, preto by nemali slúžiť ako náhrada pokrmu. Povzbudzujú chuť k jedlu, no nezasýtia.

8. Kečup


Nabudúce si dobre premyslite, či si dáte hranolčeky s kečupom. "Kečup, alebo akékoľvek iné jedlo s vysokým obsahom kukuričného sirupu (HFC) môže len podporiť zvýšenú chuť k jedlu. HFC zastaví metabolizmus tela a spomalí produkciu leptínu, ktorý podporuje pocit sýtosti. V dôsledku toho neexistuje žiadna správa odosielaná telu, že ste plní a je čas prestať jesť," hovorí Hayimová.

9. Muffiny


Vyzerajú chutne, kto by sa do nich nezahryzol? Mnohé z nich sú však plné cukru, ktoré telo rýchlo strávi, takže budete ešte viac hladní.

10. Sladené cereálie


"Mnohé cereálie ochutené cukrom obsahujú "prázdnu" vlákninu a bielkoviny, dve živiny, ktoré potrebujete ako prvú vec hneď po zobudení v ranných hodinách, aby bola vaša hladina cukru v krvi stabilná a vyhli ste sa tak dopoludňajšiemu hladu," zdôrazňuje Hayimová. Aby toho nebolo málo, obsahujú množstvo sacharidov. Hladinu kortizolu budete mať na veľmi vysokej úrovni, čo metabolizmus zaťažuje dvakrát viac. Výsledkom je nižšia schopnosť metabolizovať toľko cukrov, čo vedie k väčšiemu hladu a únave. "Siahnite radšej nabudúce po obilninách s viac ako piatimi gramami prirodzene sa vyskytujúcej vlákniny v jednej porcii. Dajte si pozor na diétne nízkokalorické obilniny. Aj v prípade, že sú s nízkym obsahom cukru a kalóriami, majú tendenciu mať nízky obsah vlákniny a bielkovín," radí odborníčka.

11. Rafinované obilniny


Biely chlieb, čerstvé rožky, sušienky. Kto by im neodolal? "Vláknina a voda rovná sa objem," hovorí Heverová. "Ak prijímate potraviny s obsahom vlákniny, podporíte tým pocit sýtosti. Vzhľadom k tomu, že v rafinovaných výrobkoch je vláknina odstránená, zjete ich vo veľkom množstve." Navyše, konzumácia bielej múky dvíha hladinu inzulínu, ktorý potom vzápätí klesne. Ak tento hormón klesne príliš, môže sa dostaviť hypoglykémia. Vtedy pociťujeme silný hlad a obrovskú chuť na jedlo.

12. Slané občerstvenie


"Nikdy sa neuspokojíte len s jedným balíčkom slaného občerstvenia. Obsahuje totiž nadmerné množstvo sodíka a naopak absentuje vláknina a bielkoviny," hovorí St. Johnová. Skeny mozgu ukazujú, že sodík spúšťa dopamín, teda neurotransmitery spojené s radosťou. To znamená, že ak budete jesť potraviny s vysokým obsahom soli, siahnete s veľkou pravdepodobnosťou ešte po jednom balení. A to už ani nie je reč o veľkej inzulínovej explózii a následnom páde.

13. Umelé sladidlá


Len preto, že majú potraviny na obale uvedené "bez cukru", ešte neznamená, že sú pre nás zdraviu prospešné. Vždy skontrolujte na etikete, či do nich neboli pridané umelé sladidlá. "Umelé sladidlá prinútia mozog, aby ste si mysleli, že jete príjemné jedlo," hovorí St. Johnová. "Ak nebudete konzumovať výživné jedlo, ktoré očakáva vaše telo, pravdepodobne zatúži ešte viac po sladkých potravinách." Ďalším dôvodom, prečo by sme sa mali vyhýbať týmto potravinám je fakt, že umelé sladidlá môžu viesť k bolestiam brucha a nepohodliu.

14. Instantné polievky


Polievky môže byť obrovskou výhrou pre rýchl, efektívne chudnutie. No len v tom prípade, ak si ich spravíte sami. Obchody ponúkajú množstvo instantných polievok, ktoré stačí dať do vody, 5 minút povariť a sú hotové . "Sodík v týchto, na prvý pohľad zdravých polievok, spôsobí pocit závislosti a vy budete chcieť ešte viac," tvrdí Hayimová.

15. Ovocné smoothies


"Smoothies bez obsahu bielkovín a zeleniny majú len fruktózu," upozorňuje Hayimová. "Výsledkom je rýchly vzostup hladiny cukru v krvi. Zvyčajne neobsahujú veľa kalórií, no tak, ako sa po ich konzumácii cítite hneď plní, tak aj rýchlo vyhladnete a zatúžite po poriadnej porcii jedla."

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:17