StoryEditor

7 dôvodov, prečo sme veľmi citliví na kofeín

27.04.2015, 09:31
Zdravie
Autor:
iDnes.cz

Kofeín patrí medzi najrozšírenejšie stimulanty na svete a môže zdraviu aj prospievať. Pre dospelého je bezpečná dávka až 400 miligramov denne, čo zodpovedá asi štyrom šálkam kávy. Ako na neho naše telo reaguje, to ovplyvňujú aj genetické dispozície, lieky, antikoncepcia, potravinové doplnky alebo spomalený metabolizmus.

Kofeín sa okrem kávy vyskytuje aj v čaji, kolových limonádach, energetických nápojoch, bobuliach guarany alebo aj v čokoláde a ďalších výrobkoch s obsahom kakaa. Podľa niektorých výskumov môže jeho mierna konzumácia pomôcť odvrátiť ochorenie pečene a ochrániť mozog pred Parkinsonovou chorobou. "Pitie kávy dlho bolo rovnaký zlozvyk ako fajčenie, ale poznatky z poslednej doby ukazujú, že kofeín má mnoho pre zdravie prospešných účinkov," uvádza lekár Libor Vítek z poradenskej spoločnosti Sportvital. "Je napríklad dokázané, že konzumácia kávy a zvýšený príjem kofeínu významne znižuje riziko cukrovky, urýchľuje metabolizmus, čím vlastne pomáha znižovať telesnú hmotnosť. Znižuje aj riziko vzniku niektorých nádorových ochorení, ako napríklad zhubných nádorov hrubého čreva alebo pečene," upresňuje Vítek.

Zároveň však upozorňuje, že kofeín mierne zvyšuje krvný tlak, a tak by si na vyššiu konzumáciu kávy mali dať pozor pacienti s artériovou hypertenziou. Vysoké dávky kofeínu môžu mať tiež vplyv na horšie vstrebávanie vápnika a tým pádom aj zvyšujú riziko rednutia kostnej hmoty. Účinky kofeínu sa u každého výrazne líšia. Niekto zvládne bez problémov aj šesť šálok kávy denne, poslednú po večeri, a napriek tomu zaspí ako bábätko. Inému jedna šálku tohto obľúbeného nápoja privodí úzkosť, nespavosť a nervozitu. Spôsob, akým naše telá spracovávajú túto chemickú látku, sa líši podľa nasledujúcich kľúčových faktorov, píše Huffington post.


Snímka: flickr


1. Konzumujete málo kofeínu
Ak si len príležitostne dáte šálku kávy, s najväčšou pravdepodobnosťou pocítite silnejšie vedľajšie účinky kofeínu než vaša kamarátka, ktorá si kávu dopraje niekoľkokrát denne a pri ktorej sa už vyvinula tolerancia na kofeín. Pri dlhodobej konzumácii si telo na účinky zvykne a nereaguje, káva tak ani neovplyvní krvný tlak. "Keď kofeín vysadíte, tolerancia mizne. Citlivosť každého človeka na účinky kofeínu je veľmi individuálna, z princípu veci však platí, že sviatoční konzumenti kávy, či iných nápojov obsahujúcich kofeín, majú väčšiu pravdepodobnosť silnejších účinkov," vysvetľuje doktor Vítek.

2. Môžu za to vaše gény
Citlivosť mozgu na kofeín sa môže dramaticky líšiť tiež vďaka genetickým dispozíciám. Mozog si pri únave alebo pred zaspaním vytvára látku adenozín, a pretože chemická štruktúra kofeínu je jej veľmi podobná, vie sa kofeín nadviazať na receptory adenozínu. Ak sa adenozín nadviaže na svoje receptory, dochádza k ospalosti, malátnosti a zaspávaniu, ale keď sa na ne nadviaže kofeín, dostavia sa opačné reakcie: zrýchli sa nervová aktivita, zvýši sa pocit bdelosti, adenozinové receptory v mozgu sú na nejaký čas zablokované, spánok je oddialený a súčasne sa zvýši tvorba adrenalínu a dopamínu, ktorý zvyšuje pocit spokojnosti. Niektorí z nás majú väčšie genetické predpoklady viazať kofeín na adenozinové receptory a sú tým pádom citlivejší na vedľajšie účinky kofeínu.

3. Vinníkom môžu byť vaše lieky
Podľa odborníkov z Kliniky Mayo (nezisková organizácia a prestížne americké lekárske výskumné a vzdelávacie centrum a univerzitná nemocnice v Rochesteri v Minnesote), niektoré antibiotiká, lieky na astmu, a dokonca echinacea zvyšujú intenzitu nechcených vedľajších účinkov kofeínu. Antibiotiká a potravinové doplnky s obsahom echinacei môžu zasahovať do metabolizmu kofeínu a spôsobiť, že bude v tele cirkulovať dlhšiu dobu a vo vyššom množstve. Liek na astmu teofylín má zase vedľajšie kofeínové účinky už sám o sebe: v spojení s konzumáciou kofeínu sa ešte násobí a sú viac nepríjemné.

4. Trpíte úzkostnou poruchou
Ak už trpíte nejakou formou úzkostnej poruchy, ako sú rôzne fóbie, nadmerné úzkosti a strach, vysoká hladina kofeínu tieto príznaky pravdepodobne ešte viac zintenzívni. Podľa profesora Rolanda Griffiths z Johns Hopkins School of Medicine je kofeín najrozšírenejšou drogou na svete, ktorá ovplyvňuje náladu a vo vzácnych prípadoch môže vyprovokovať úzkosť a panickú poruchu, podporovať záchvaty paniky u tých, čo už panickými poruchami trpia alebo u nich spôsobiť nespavosť.

5. Máte spomalený metabolizmus
Samotný metabolizmus kofeínu prebieha v pečeni a podieľa sa na ňom mnoho enzymatických systémov. Niektorí ľudia majú "gén pomalého metabolizátora", a preto sú voči kofeínu oveľa citlivejší a pomalšie ho vylučujú z tela. Pre osoby s týmto génom, ktoré navyše trpia niektorými chorobami, ako je napríklad srdcové ochorenie, je tak konzumácia kofeínu riskantnejšia.
Niektorí ľudia naopak metabolizujú kofeín rýchlejšie a majú sklon ho konzumovať viac a častejšie, aby dosiahli požadované účinky. Podľa doktora Vítka môže metabolizáciu kofeínu spomaliť alkohol, grapefruitový džús a kapustová zelenina, naopak fajčenie metabolizmus kofeínu urýchľuje.

6. Ste muž
Organizmus ženy prirodzene spracováva kofeín rýchlejšie ako mužský. K tomuto záveru dospeli výskumníci z University of Barcelona. Tí vo svojej štúdii skúmali skupinu univerzitných študentov a zistili, že štandardné množstvo kofeínu síce začalo účinkovať u mužov aj u žien iba desať minút po jeho konzumácii, čiže ovplyvnilo rovnako rýchlo obe pohlavia, pánske osadenstvo však pocítilo silnejšie účinky kofeínu ako účastníčky štúdie.

7. Užívate antikoncepciu
Predchádzajúci bod je však pravdivý len v prípade, že žena neužíva hormonálnu antikoncepciu. Ak ste sa rozhodli pre antikoncepčné tabletky, pravdepodobne budete kofeín metabolizovať až o tretinu rýchlejšie ako bez nich, a preto budete aj oveľa citlivejšie na jeho vedľajšie účinky. "Existujú štúdie, ktoré dokazujú, že kofeín znižuje účinnosť niektorých lokálnych kontraceptív, teda vaginálnych gélov. Tiež bolo preukázané, že perorálne kontraceptíva predlžujú účinnosť kofeínu tým, že ovplyvní jeho osud v organizme," poznamenáva Libor Vítek.

Otázku vzťahu kofeínu k fertilite potom považuje za veľmi zaujímavú a málo preskúmanú: "Hoci dostupné údaje sú úplne jednoznačné, väčšina odborníkov zastáva názor, že vysoký príjem kofeínu je asociovaný s nižšou šancou otehotnieť, a dokonca s vyšším výskytom spontánnych potratov. Z tohto dôvodu sa odporúča ženám, ktoré plánujú počatie, obmedziť konzumáciu kofeínu na menej ako 300 miligramov denne. To zodpovedá asi trom šálkam kávy," uzatvára.

Marcela Svobodová pre idnes.cz

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 12:34