StoryEditor

Tipy, ako dať pozor na detský chrbát

07.11.2015, 04:00
Zdravie
Škola je v plnom prúde a školáci zarezávajú. Učia sa, píšu, vysedávajú v laviciach, ale nosia aj ťažké školské tašky.

Poradíme vám, ako ušetriť detský chrbátik tak, aby sa nezničil a s akým perom si vaše dieťa nezničí malé svaly na rukách.

Kvalitná školská taška = menej problémov 


U detí je veľmi dôležité dbať na výber správnej školskej tašky. Nosievajú ich pravidelne, dlhšie a sú často veľmi ťažké. U 10-ročného dieťaťa by školská taška aj s náplňou nemala prekročiť 6 kilogramov. Pri väčších hmotnostiach hrozí preťaženie svalstva chrbtice, následkom čoho dochádza k stuhnutiu svalov v krčnohrudnej časti chrbtice. Ak sú stuhnuté časti svalstva prítomné dlhodobo, spôsobujú bolesti, ktoré môžu vyžarovať do hlavy a môžu ovplyvniť aj proces učenia. Človek, dieťa či tínedžer s bolesťami chrbtice sa potom nemôže sústrediť počas vyučovacej hodiny na preberanú látku.

Správna školská taška by mala byť vyrobená z ľahkého, ale zároveň pevného materiálu, mala by mať pravý a ľavý nastaviteľný popruh, teda mala by obopínať rovnomerne obe plecia tak, aby sa ťarcha na ne rozdelila rovnako. Popruhy musia byť z mäkkého materiálu, aby sa v čo najmenšej miere vtláčali do kľúčnej kosti. Z bezpečnostných dôvodov by taška nemala obsahovať na svojom povrchu žiadne kovové časti, ostré hrany, žiadne voľné retiazky a pod.

Dieťa má byť zároveň dobre viditeľné. Nielen na oblečení, ale aj na školskej taške považujeme za samozrejmosť špeciálne odrazové prvky. Musia byť umiestnené na viditeľných miestach, ideálne priamo na predných popruhoch.

Dobré pero v ruke hotový zázrak


Výberom školskej tašky sa príprava na nový školský rok nekončí. Rodičia majú dbať aj na správny výber písacích potrieb. Dnes existuje množstvo správne anatomicky tvarovaných pier (napríklad rozdielne pre praváka a ľaváka), ktoré umožňujú lepší kontakt prstov s povrchom pera, a tým aj ľahšie písanie. Pri neanatomických perách nastáva predčasná únava malých svalov rúk a veľmi ľahko tak dochádza k používaniu nesprávnych tvarov písmen. Stáva sa to najmä vtedy, keď si žiaci a študenti zapisujú poznámky niekoľko hodín za sebou. Často si potom poznámky z posledných vyučovacích hodín nevedia po seba prečítať.

Správne sedenie v školskej lavici


Nezabúdajme ani na správne sedenie v školskej lavici. Väčšina bolestí chrbtice u študentov je z nesprávneho sedenia v škole a veľmi často i doma. Základom je správna stolička. Študent sa počas sedenia musí dotýkať celou plochou nohy podlahy, kolená by mali byť v pravom uhle. Zadná časť tela musí byť kompletne umiestnená v sedacej časti stoličky. Trup by mal byť v priamom kontakte so zadnou stranou stoličky. Tá by mala dosahovať výšku lopatiek. Lavica by mala byť v takej výške, aby sa lakte mohli opierať o povrch lavice voľne, bez námahy. Sedenie je svalovo náročný proces, na ktorý musí organizmus vynaložiť energiu. Čím viac  ju vynakladá na udržanie polohy, tým rýchlejšie nastupuje únava a výsledkom je nesústredenosť, podráždenosť až nervozita.

Preťaženie chrbtice dieťaťa riešte relaxáciou


Preťaženie chrbtice, najmä dlhodobé, ktoré sa nekompenzuje relaxáciou, ako napríklad plávaním, strečingom, môže viesť k trvalejším ťažkostiam a dokonca aj k deformitám chrbtice.

Dieťa sa väčšinou v raných štádiách preťažovania chrbtice nesťažuje na žiadne bolesti a príznaky sú minimálne. Preto je vhodné, ak rodičia pravidelne kontrolujú správnosť nosenia tašky, hmotnosť celej tašky, ak poznajú stoličku, na ktorej sedí ich dieťa v škole a doma. Vhodné je redukovať ťarchu tašky na minimum a, samozrejme, to prekonzultovať s učiteľom. Je potrebné dbať na zdravý pravidelný pohybový režim, precvičovanie svalov chrbta a brucha, veľmi vhodné je pravidelné plávanie. 

Kedy k lekárovi


Pri akomkoľvek podozrení na zakrivenie chrbtice, či už pri pohľade zboku alebo spredu je vhodné konzultovať pediatra. Ten pri potvrdení podozrenia na nesprávne držanie tela, prípadne zakrivenie chrbtice, pošle dieťa za špecialistom. Za najkritickejšie považujeme obdobie veku medzi 10. - 13. rokom u dievčat a u chlapcov medzi 12. - 15. rokom. Sú to obdobia prudkého rastu.

Rady pripravil Maroš Varga, vedúci Šport - artro centra Nemocnice Košice-Šaca.

Článok bol uverejnený aj v časopise Fit magazín, ktorý vydáva naše vydavateľstvo Mafra Slovakia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 13:44