StoryEditor

Mesiac si neodličovala pleť. Čo nastalo potom, nečakala ani v najhoršom sne

14.09.2015, 05:00
Zdravie
Väčšinou nás otravuje prejsť si celým rituálom odstraňovania mejkapu, čistenia pleti a hydratácie. Prečo by sme mali prekonať svoju lenivosť?

To, že pravidelne dodávate svojej pleti dostatok krémikov, ani zďaleka nie je postačujúce. Môžete sa príkladne starať o pleť, poctivo si ju ráno čistiť, no ak sa večer pre únavu vykašlete na odličovanie a umývanie pokožky a padnete rovno do postele, hrozia vám neblahé následky. Presvedčila sa o tom redaktorka portálu dailymail.co.uk Anna Pursglová, ktorá si vyskúšala na vlastnej koži, či je odličovanie skutočne také dôležité. Po skončení 30-dňového experimentu sa zaprisahala, že už nikdy v živote nespraví tú chybu a nebude sa vyhovárať na únavu, prečo si neumývať tvár.  Keď uvidíte výsledky tohto pokusu, zrejme zvážite svoje rituály.

Anna si nielenže neodličovala pleť pred spaním, ale dokonca i ráno si ju nevyčistila tak, ako by mala. Každé ráno si len ovlažila tvár troškou vody a následne aplikovala make-up. Večer si ľahla do postele a ráno opäť pokračovala s vodou. Na pleti mala čoraz hrubšie nánosy mejkapu, špiny a prachu, ktorý sa jej počas celých dní usadil v póroch.

Čo sa stalo s jej pleťou?


Na konci mesiaca mala výrazné problémy s vysušenou a popraskanou pleťou a dokonca jej začali vypadávať mihalnice. Oči mala opuchnuté a póry zanesené nečistotami. Vyšetrením sa zistilo, že mala póry približne o päť percent väčšie, ako boli na začiatku.

"Špina v póroch ich robí nielen výraznejšími, čím sú väčšie, ale postupom času sa môžu ešte viac rozšíriť. Starší ľudia majú prirodzene väčšie póry s pribúdajúcim vekom. Je to spôsobené tým, že sa znižuje elasticita štruktúr, ktoré podporujú pleť a udržiavajú póry stiahnuté," upozornila redaktorku dermatologička a riaditeľka Európskej dermatologickej kliniky v Londýne Dr. Stefanie Williamsová.

Anna Pursglová pred a po skončení 30-dňového experimentu:

Prehlbujúce sa vrásky a sklenený pohľad so začervenanými očami len zhoršili celkový vzhľad tváre. Jej pokožka bola citlivá a náchylná k začervenaniu. Zrazu zostarla až o 10 rokov.  

Čo je však najhoršie, mala problémy vrátiť svoju pokožku do normálu. Musela dokonca absolvovať niekoľko sedení u dermatológa. Na čistenie a pravidelné odličovanie bolo očividne neskoro. Až na základe vyživovacích kúr a omladzovacích procedúr sa jej pleť rozžiarila a opäť vyzerala zdravo, ako pred tým.

Ako si odlíčiť pleť?


Podľa odborníkov má každý mejkap tendenciu upchávať póry. Niektoré prípravky dokonca obsahujú aj škodlivé látky, takže odlíčenie pred spaním je priam nevyhnutné.

Ak ste naozaj unavené a pred očami máte len posteľ, majte po ruke vlhčené obrúsky. Aj keď sa nedajú porovnať s kvalitným odličovacím prípravkom, aspoň z časti odstraňujú riziko súvisiace s kožnými problémami pri zanedbaní večernej starostlivosti o pleť.

Dôležité je tiež vedieť, akým spôsobom odlíčiť pleť. Dermatológovia radia naniesť si odličovací prostriedok na vatový tampón a jemne krúživými pohybmi odstrániť nečistoty z pokožky. Žiadne zbytočné silné drhnutie pokožky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 13:32