dreamstime
StoryEditor

Mäta a jej zázračné účinky. Pomáha nielem zdravým pľúcam, ale aj tráveniu

15.07.2021, 16:00
Zdravie
Voňavá, chutná a mimoriadne obľúbená. Aj tak by sa dala charakterizovať mäta prieporná. Poznáte jej účinky?

Pomoc s vysokým tlakom

Tým, že lístky mäty obsahujú draslík, pomáhajú znižovať krvný tlak. Práve preto sa vo vyššom veku ľuďom odporúča piť mätový čaj na pravidelnej báze.

Dezinfekcia

Väčšina zubných pást obsahuje časti mäty alebo minimálne mätovú príchuť. Nie je to žiadna náhoda, práve naopak. Mäta je nielenže silne dezinfekčná, ale zároveň odstraňuje baktérie či zápach z úst. Niektoré prieskumy dokonca ukázali, že naše zuby dokáže prírodne vyčistiť a zosvetliť sklovinu tak, aby ju nepoškodila.

Pomoc so žalúdkom

Máte pocit, že ste sa prejedli? Záchranou môže byť práve mätový čaj, ktorý vás po jedle dokonalo osvieži a zároveň napomôže vášmu tráveniu. Nejde len o lepšie strávenie jedla a odstránenie pocitu nafuknutého brucha, ale zároveň aj o prvú pomoc pri vracaní či pokazenom žalúdku. Skrátka, ak vás trápi žalúdok - mäta by mala byť pre vás povinnou jazdou.

Lepšie dýchanie

Ak vás trápi astma alebo iné respiračné problémy, mätový čaj by mal byť neodmysliteľnou súčasťou vašich dní. Vo vážnejších prípadoch sa dokonca odporúča jeho pravidelné inhalovanie. Vyluhujte si čas vo vriacej vode, nakloňte sa nad hrniec a prikryte sa uterákom. Mentolová vôňa vás dokáže zbaviť dychavičnosti už po prvom inhalovaní.

Stopka zlej nálade

Niekoľko výskumov dokázalo, že pravidelné inhalovanie mäty - či už vo forme vodnej pary alebo pomocou esenciálneho oleja, dokáže náladu zlepšiť. Nečakajte však žiadne prudké zázraky, aj keď je pravdou, že mäta dokáže stimulovať nervový systém. Jej vôňa pôsobí dokonca antistresovo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 07:13