StoryEditor

Pravda o ketodiéte. Po tomto zistení zmeníte na ňu názor

11.12.2015, 13:45
Zdravie
Ketónová diéta je hitom súčasnosti, ale skutočne funguje?

Zvracanie, kŕče, strata vedomia, nepravidelná činnosť srdca. Čerstvá švédska mamička takmer zomrela po tom, čo si počas dojčenia naordinovala prísnu nízkosacharidovú diétu, ako píše idnes.cz. Takzvaná ketodiéta však nemusí byť pri správnom postupe nebezpečná a pre niekoho to môže byť dokonca vhodný spôsob, ako sa zbaviť nadbytočných kilogramov.

Mnohých priaznivcov chudnutia na princípe ketózy nedávno šokoval prípad tridsaťdvaročnej Švédky, ktorá takmer zomrela na následky ketoacidózy. Dojčiaca mamička sa chcela zbaviť popôrodných kíl a skončila v nemocnici.

"Pre tehotné či dojčiace ženy nie je vhodná žiadna extrémna diéta. Ženy tým ohrozujú plod i seba. Zásadne sa neodporúča prísna vegetariánska diéta. Ak je diéta nutná v dôsledku tehotenských komplikácií (hypertenzia, tehotenský diabetes), je možná jedine pod prísnym dohľadom lekárov," upozornila doktorka Monika Hlinená, obezitologička z diétneho programu It´s my life!

Diéty na princípe ketózy však patria medzi veľmi obľúbené, ich rozšíreniu pomohlo aj to, že sa k nim uchyľujú svetové celebrity. Diéty s vylúčením sacharidov si obľúbila napríklad vojvodkyňa Kate, herečka Jennifer Lopezová alebo modelka Gisele Bündchen. Práve razantné obmedzenie cukrov je základný princíp tejto odtučňovacej metódy - a zároveň zvýšený príjem bielkovín.

Podľa Ivy Malkovich zo združenia Stop obezite STOB sú ketogénnw diéty podobné známejším proteínovým diétam, sú v nich však ešte oveľa viac obmedzené sacharidy. Bežne človek prijíma okolo 300 gramov sacharidov denne, pri ketogénnej diéte sa ich však konzumuje desaťkrát menej. Vďaka tomu sa telo dostáva do takzvanej ketózy.

"Ketóza je chemický proces v organizme, kedy dochádza k uvoľňovaniu energie anaeróbne z tukov nie zo sacharidov. Inak povedané, telo si berie energiu z ketónov, ktoré vznikajú spaľovaním tukov," vysvetľuje lekárka Monika Hlinená.

Do ketózy sa telo dostane väčšinou počas troch dní po nasadení diétneho režimu. To, či v tele ketóza prebieha, sa dá podľa doktorky Hlinenej ľahko zistiť pomocou diagnostických papierikov pre diabetikov, ktoré možno zakúpiť v lekárni.

Radšej pod dohľadom lekára


Naordinovať si sami diétu na princípe ketózy nie je vždy šťastným riešením. Laik totiž nedokáže určiť, ako doplniť látky, ktoré môžu telu chýbať, telo potom môže zbytočne strácať svalovú hmotu, a preto je vždy dobré sa poradiť s odborníkom, či už ide o lekára alebo nutričného terapeuta.

"Vynechanie sacharidov totiž nie je vhodné pre osoby s metabolicky podmienenými ochoreniami, ako je napríklad cukrovka alebo dyslipidémia," uviedla obezitologička Monika Hlinená.

Tiež Martina Šuhajová zo Sveta zdravia Optimum odporúča nechať si túto odtučňovaciu kúru radšej zostaviť odborníkmi, pretože stav ketózy nie je bezpečný pre každého.

"Je pre telo náročný a zaťažuje ho. Telu chýbajú sacharidy. Môže dôjsť k dehydratácii. Organizmu môže chýbať celá rada vitamínov. Dochádza k prudkému zníženiu tvorby hormónu inzulínu, ktorý ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Zvýši sa množstvo ketónov, ktoré spôsobujú prekyslenie organizmu. Môže dochádzať k zvracaniu alebo mdlobám a poškodeniu obličiek, pečene i mnohých ďalších orgánov. Diétu treba dodržiavať s rozumom," hovorí nutričná poradkyňa Martina Šuhajová.

Rýchle chudnutie môže motivovať


Podľa Ivy Malkovich zo združenia STOB majú nízkoenergetické bielkovinové a ketogénne diéty svoje opodstatnenie u ľudí s ťažkou obezitou, pre ktoré by pomalý úbytok kilogramov nebol dostatočne motivujúci, a ďalej u obéznych, ktorí potrebujú zo závažných dôvodov rýchlo schudnúť. Ďalej ich môžu používať ľudia s nižším stupňom obezity, u ktorých majú kilá navyše negatívne zdravotné dôsledky a klasické metódy redukcie hmotnosti už nepomáhajú.

"V týchto prípadoch slúžia diéty po určitú dobu ako náhrada celodennej stravy, podmienkou by malo byť odborné vedenie, a to aj v udržiavacej fáze, aby nedošlo k jojo efektu. Dôležité je, aby na konci takejto diéty človek zvyšoval dávky sacharidov postupne, aby došlo k následnému udržaniu hmotnosti. Väčšinou však ľudia zvýšia príjem sacharidov a energie rýchlejšie, než je potrebné, a úbytok hmotnosti čiastočne alebo úplne naberú," upozornila Málková.

Dodala, že diétu možno odporučiť, ak je pod odborným vedením správne indikovaná a zameriava sa na udržanie úbytkov hmotnosti. "Aj keď prvou voľbou stále zostáva jedálniček z prirodzenej stravy," pripomenula Málková. Upozornila, že dnes sa predávajú ketogénne diéty aj cez internet, čo môže mať negatívny vplyv na fyzické i duševné zdravie. Človek síce schudne, ale po návrate k pôvodnému príjmu zasa priberie. A tak znovu nasadí diétu, pričom neskôr znova priberie.

"Tieto výkyvy spôsobujú ubúdanie svalovej hmoty, pričom sa znižuje bazálny metabolizmus a kilá idú paradoxne hore," povedala Málková. Lenže ľudia majú podľa nej radi jednoduché riešenia a pri týchto diétach nemusia na nič myslieť, všetko je za nich pripravené. Na trhu sú k dostaniu okrem rôznych koktejlov a polievok tiež všelijaké pudingy, omelety, dezerty či pečivo spĺňajúce "Ketónové kritériá".

Diéta len "na chvíľu"


"Zdrojom bielkovín v proteínových diétach sú najčastejšie bielkoviny mliečne, vaječné či sójové. Obsah tuku býva nízky a dôraz sa kladie predovšetkým na zastúpenie nenasýtených mastných kyselín," uvádza Iva Málková zo STOB.

Sladké jedlá sa v tomto type diéty väčšinou zladia nízkokalorickými či nekalorickými sladidlami, najčastejšie aspartamom, acesulfámom K alebo sukralózou. Diéty sú väčšinou obohatené o vlákninu, vitamíny a minerálne látky, aby sa zabránilo ich nedostatku pri nízkom energetickom príjme.

"V prípade, že je zabezpečený dostatočný pitný režim a denný príjem tekutín je aspoň dva a pol litra denne, je možné proteínovú diétu pri plnej náhrade stravy s obsahom všetkých dôležitých vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a živín, držať tri týždne, ďalšie dva týždne je nutné chudnúť pod dohľadom lekára," vysvetľuje lekárka Monika Hlinená.

V ďalších fázach sa do jedálnička postupne zaraďuje aj bežná strava. "Ketóza v tele ale stále prebieha a človek naďalej chudne," dodáva Nikol Hložková, nutričná terapeutka diétneho programu It´s my life.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 16:35