StoryEditor

Čo všetko sa dá s plodom jesene urobiť? Nezvyčajné využitie tekvice

02.11.2015, 04:00
Zdravie
Tekvicová sezóna je v plnom prúde. Zdravé chutné plody sa hodia do jesennej výzdoby, na tanier ako zelenina a tiež do kozmetiky ako cenná prísada.

Nakŕmte pleť tekvicou


Už ste istotne počuli či priamo na vlastnej koži vyskúšali domáce kozmetické produkty s použitím avokáda, banánov alebo citrónov. Málokto však vie, že rovnakým spôsobom dokáže byť účinná i tekvica, ako píše huffingtonpost.co.uk. V tekvici nájdeme množstvo cenných látok ako vitamíny, antioxidanty i minerály. Je bohatá na karotenoidy, takže pokožke dodá silu a zdravú farbu. Dôkladne hydratuje, keďže má vysoký obsah vody a pomáha urýchľovať tvorbu nových buniek.

Pripravte si z nej pleťovú masku. Do rozmixovanej dužiny pridajte med a vymiešajte na dostatočne tvarovateľnú zmes. Potom naneste na tvár. Aj kombinácia tekvice a jogurtu je vynikajúca - ide o superhydratačnú masku, ktorá pleť zvláčni.  

Plod jesene sa hodí aj do peelingu. Zbaví vás starých buniek a dá priestor na obnovu pleti. Rozmixovanou dužinou s hnedým cukrom si jemne masírujte pokožku. Opláchnite a nechajte si pleť vysušiť. Ak máte čas, môžete potom naniesť tekvicovú masku, vďaka ktorej sa živiny vstrebú hlbšie a pokožka dostane to najlepšie.

Vlasy sa vám za ňu poďakujú


Trápia vás suché a zničené vlasy? Aj v tomto prípade sa môžete spoľahnúť na silu tekvice. Vytvorte si z nej hustú masku, ktorú vmasírujte ku korienkom a následne naneste aj na zvyšok vlasov. Hrnček nakrájanej tekvice opäť rozmixujte na kašu. Pridajte do nej 2 lyžice medu a pol pohára jogurtu. Táto maska pôsobí ako výborná hĺbková regenerácia pre vašu hrivu, ktorej vracia stratený lesk.

Tekvicové hranolky


Ak ste v procese chudnutia, privítate chutné diétne jedlo z tekvice. Je výnimočné svojou zdravou hodnotou a výbornou veľmi podobnou chuťou ako zemiaky. Tekvicu dobre umyte, ošúpte, rozkrojte, vyberte dužinu a semiačka. Dajte vyhriať rúru na 220 stupňov a tekvicu nakrájajte na hranolčeky. Postupne ich poukladajte na plech potretý olivovým olejom extra panenským. Okoreňte čiernym korením. Dajte piecť na 20 minút. Ak uvidíte, že sú hranolčeky pekne opečené a trošku tmavšie, posoľte a podávajte buď ako prílohu alebo samostatne s nejakou omáčkou.

Chutná maškrta


Dovyrezávali ste tekvicu a chcete sa zbaviť dužiny? Môžete ju využiť na výborný dezert, na ktorom si pomaškrtíte a osviežite sa. Budete potrebovať kúsok hokkaido tekvice, šachorovú múku, med, mätu, kokosové mlieko a mrazenú 100% ovocnú dreň. Všetko rozmixujte, ozdobte mäsou a chia semienkami. Celá príprava trvá len 10 minút. Vaše chuťové poháriky budú spokojné.

Váza z tekvice


Žiarivo sfarbené tekvičkové hlavy tých najbizarnejších tvarov zaplnili záhrady, trhy i príbytky. Je škoda, nevyrobiť si s nimi jesenné dekorácie. Máte doma chryzantémovky? Ich fialová farba dokonale kontrastuje s oranžovými tekvicami. Zrešte im vrchnú časť a odstráňte vnútro. Vložte dovnútra pohár s vodou a kvetmi a máte originálnu vázu z tekvice. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 08:46