unsplash.com
StoryEditor

Jahody ako ich nepoznáte: Majú málo cukrov a skvelé účinky na zdravie

12.07.2021, 14:00
Zdravie
Jahody majú okrem iného aj skvelé účinky na zdravie. Prečo by sme ich mali konzumovať častejšie?

Jahody sú bohatým zdrojom vitamínu C, A, B, E a organických kyselín, ktoré dodávajú jahodám ich typickú vôňu a chuť. Z minerálov obsahujú bór, draslík, fluór, horčík, kobalt, molybdén, síru, vápnik a zinok. Prečo by sme ich mali konzumovať častejšie a aké blahodárne účinky majú na naše zdravie?

JAHODY AJ V KOZMETIKE

Jahody sa pre veľké množstvo mangánu používajú aj v kozmetike. Majú totižto skvelé účinky na rast vlasov a sú prospešné na pokožku. Sú vhodné pre každý typ pleti a používajú sa aj ako účinná alternatíva na bielenie zubov, zlepšujú kvalitu skloviny a výrazne obmedzujú tvorbu kazov. 

PODPORUJÚ METABOLIZMUS

Podporujú nie len metabolizmus, ale aj vylučovanie, pôsobia blahodárne na močové cesty a pôsobia ako aj diuretikum, čiže vylučujú kyselinu močovú. Majú enormná protizápalový účinok, podobné ako brusnice, či čučoriedky.

PÔSOBIA PREVENTÍVNE PROTI RAKOVINE

Kyselina elágová, ktorá sa nachádza v jahodách, bráni premene karcinogénov na bunkové toxíny, ktoré tým pádom strácajú schopnosť vyvolávať mutácie spôsobujúce rakovinu. 

REGULUJÚ TELESNÚ HMOTNOSŤ

Obsahujú veľmi malý podiel cukrov, žiadny tuk a nízky obsah sodíka, čím pomáhajú regulovať telesnú hmotnosť. Preto ak máte chuť na sladké, jahody sú skvelou voľbou, zaženú vám chuť po sladkom a môžete ich zjesť aj vo väčšom množstve. 

SKVELÝ ZDROJ KYSELINY LISTOVEJ

Kyselina listová patrí do skupiny vitamínov B. Vitamíny skupiny B by mali prijímať najmä tehotné ženy, alebo tie, ktoré sa snažia otehotnieť. Kyselina listová pomáha v ranných fázach tehotenstva pri rozvoji mozgu dieťaťa, lebky a miechy. Môže dokonca zabrániť niektorým vrodeným vadám, ako napríklad rázštepu chrbtice. 

SKVELÝ ZDROJ VITAMÍNU C

Iba 150 gramov čerstvých jahôd pokryje dennú potrebnú dávku vitamínu C. 

ZDROJ VODY

Jahody vlastne nepatria do skupiny ovocia, ale do skupiny Rosaceae (ruží). Majú aj ďalší skvelý účinok, pretože až 87% plodu tvorí voda. Takže okrem iného sú jahody aj skvelým zdrojom vody pre naše telo. 

Vedeli ste, že..

Dezinfikujú tráviaci trakt? Obsahujú vysoký obsah ovocných kyselín a tie majú dezinfekčné účinky na tráviaci systém. 

Iba 8 jahôd obsahuje viac vitamínu C, ako jeden pomaranč?

Jahody patria spolu s brusnicami a čučoriedkami k najsilnejším potravinovým antioxidantom? 

Jahody pomáhajú aj na psychickú stránku človeka? Majú totižto pozitívne účinky pri depresiách a dokonca majú upokojujúce účinky. 

Jeden kilogram jahôd denne by mal byť dostatočnou ochranou proti nádorovým ochoreniam?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 23:43