shutterstock.com
StoryEditor

Väčšina ľudí príde k lekárovi NESKORO. Poznajte symptómy zákernej choroby, pri ktorej hrozí smrť

27.06.2021, 21:00
Zdravie
Dávajte si pozor a tieto príznaky určite neignorujte. V prípade, že ju odhalíte príliš neskoro, vás čaká neľahký boj....

„Ak by sme nič neurobili a tejto chorobe ďalej nevenovali pozornosť, do roku 2030 bude rakovina pankreasu druhou najčastejšou príčinou smrti na onkologické ochorenia,“ vyzývajú zakladatelia aliancie Nie rakovine a združenia Europacolon Slovensko – Jana Pifflová Španková, Patrik Herman a Bibiana Ondrejková. Povedzte aj vy NIE RAKOVINE PANKREASU a poznajte príznaky tohto ochorenia!

Slovensko je druhou krajinou na svete vo výskyte karcinómu pankreasu. Rakovina pankreasu stále patrí medzi onkologické diagnózy s najnižšou mieru prežívania. Náročná diagnostika zapríčiňuje, že priemerný čas prežitia pacientov s metastázujúcim nádorom pankreasu je 4,6 mesiaca. Až 95 % pacientov, ktorým je diagnostikovaná, jej podľahne aj preto, že len málo ľudí pozná rizikové faktory, a keďže nie sú špecifické jej prvé symptómy a odborníci pri nich nemyslia aj na pankreas, diagnostika sa tak posúva do pokročilých štádií. Len asi 20 percent všetkých odhalených prípadov je možné riešiť chirurgicky. Včasnejšia diagnóza môže pomôcť zvýšiť šance na prežitie. Kľúčom k včasnej detekcii je znalosť prvých symptómov, ktoré sú často nejasné a nešpecifické, a tak sú nesprávne pripisované iným menej závažným a bežným diagnózam.

Pankreas má v tele dôležitú funkciu
Pankreas je hubovitá žľaza podlhovastého tvaru a nachádza sa hlboko v bruchu medzi žalúdkom a chrbticou. Je veľký asi 15 cm. V organizme plní dve základné a mimoriadne dôležité funkcie: vytvára tráviace šťavy – enzýmy, ktoré pomáhajú rozkladať potravu v čreve, a produkuje hormóny – napr. inzulín. Najširšia časť pankreasu sa nazýva hlava, strednej časti hovoríme telo pankreasu a najužšia časť na nazýva chvost.

Nádor sa ťažko identifikuje
Rakovina pankreasu je ochorením, ktoré sa ťažko diagnostikuje i lieči. Príznaky nie sú špecifické, a preto môžu byť mylne interpretované. Zatiaľ sa nepodarilo identifikovať žiadne gény, biomarkery či nové zobrazovacie techniky, ktoré by diagnostiku zjednodušili. Umiestnenie tumoru býva ťažko prístupné a nádor býva „schovaný“ za okolitými orgánmi. Nádor pankreasu rýchlo vytvára metastázy, preto je väčšina pacientov diagnostikovaná až v štádiu pokročilého ochorenia. Rakovina pankreasu sa klasifikuje podľa toho, ktorú časť pankreasu postihuje – exokrinnú, ktorá sa podieľa na trávení, alebo endokrinnú, ktorá má na starosti produkciu inzulínu a ďalších hormónov. Odborne správne informácie o pankrease a jeho karcinóme, informácie o možnostiach podpory nájdete na www.nierakovine.sk, www.europacolon.sk alebo worldpancreaticcancerday.org.

Hľadajte svoje mesto na mape pomoci
Mapa gastroenterologických centier je podrobný, rozsiahly zoznam odborných pracovísk podľa regiónov s menami gastroenterológov a telefonickými kontaktmi na ambulancie, kde pacienti s podozrením či s príznakmi rakoviny pankreasu nájdu dostupnú odbornú pomoc, po poukázaní od všeobecného praktického lekára. Nájdete ju na http://www.nierakovine.sk/najdigastroenterologa

Zavolajte na poradenskú infolinku
Linka pacientskej aliancie Nie rakovine ponúka pomoc a podporu pacientom s karcinómom pankreasu. Na poradenskú infolinku 0800 800 183 a v pacientskych poradniach v NOU v Bratislave a vo VOU Košice sa ozývajú noví a noví pacienti. Často hľadajú duševnú podporu, ako spracovať informáciu, keď im oznámili diagnózu, na čo sme odborne aj ľudsky pripravení. Sú dezorientovaní v systéme zdravotnej starostlivosti, nevedia, kde získať kvalitnú diagnostiku, kde nájsť špecialistu na liečbu či náročný operačný zákrok pankreasu, ktorý v chirurgii predstavuje jeden z najťažších vôbec.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 19:39