pexels.com
StoryEditor

Trápia vás pigmentové škvrny? Poradíme vám, ako sa ich zbaviť

16.06.2021, 20:00
Zdravie
Prečo vlastne pigmentové škvrny vznikajú a ako sa ich účinne zbavíte?

Pigmentové škvrny nemusia súvisieť len v vyšším vekom, bežne trápia už aj mladšiu generáciu. Dôvod ich objavovania na pokožke závisí od niekoľkých faktorov a dobrou správou je, že ich môžete regulovať. Najčastejšie sa objavujú na tvári, na dekolte a na krku. Môžu sa však vyskytnúť aj na iných častiach tela, napríklad na rukách, na nohách, či na chrbte.

Pigmentové škvrny sú malinké fľaky so sfarbením do hneda, čo kontrastuje so zvyškom bledšej pokožky. Voláme to aj hyperpigmentácia. Vznikajú tak, že sa v pokožke tvorí vyššie množstvo pigmentu, ktorý sfarbuje pokožku do hneda. Pigmentové škvrny sú väčšinou úplne neškodné, ide skôr o estetický problém. 

Ako predchádzať pleťovým škvrnám?

Na intenzitu a viditeľnosť pigmentových škvŕn má vplyv najmä slnečné žiarenie. Preto netreba nikdy zabúdať na spf a nie len, keď sú vonku horúce letné dni. Používajte kvalitný opaľovací prípravok a obmedzte pobyt na priamom slnku. Slnečná svetlo na vás dopadá aj keď sa práve nevystavujete priamemu slnečnému žiareniu. Pravidelne by ste mali používať ochranu s spf, ktoré sa nachádza nie len v opaľovacích prípravkoch, ale aj v rôznych pleťových krémoch, či dokonca v mejkapoch.

Ako sa zbaviť pigmentových škvŕn?

Závisí to od toho, akú majú veľkosť a akú maju intenzitu sfarbenia. Existujú rôzne kozmetické prípravky na pigmentové škvrny. Odborná liečba sa dá riešiť s dermatológom a je pomerne jednoduchá a rýchla. 

Aké produkty by ste mali vyskúšať na boj proti pigmentovým škvrnám?

Ak máte svetlejšie a jemnejšie pigmentové škvrny, vyskúšajte bieliace séra či krémy proti pigmentovým škvrnám. Mali by si s nimi ľahko a rýchlo poradiť.

Ak sú vaše pigmentové škvrny jasne viditeľnejšie a sfarbené viac do tmava, vyskúšajte peelingové sérum, teda exfoliant. Exfoliačný prípravok odstraňuje odumreté bunky v pokožke a obnovuje kožnú bariéru, vhodná je napríklad kyselina salicylová, či kyselina glykolová. U dermatológa môžete taktiež absolvovať chemický peeling, ktorý je už silnejší a nebojte sa, bezbolestný. Účinok je viditeľný takmer ihneď po zákroku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 01:23