dreamstime
StoryEditor

Máte problémy s výrazným potením? Zmierniť vám ho pomôžu tieto bylinky

10.06.2021, 19:00
Zdravie
Teplomer sa drží na vysokých teplotách a je jasné, že leto prichádza. S ním však aj nepríjemné potenie, ktoré je pre niektorých ľudí hotovým utrpením...

Šalvia lekárska
Ak sa vám nadmerne potia najmä dlane, prípadne nohy, je šalvia to pravé pre vás. Je označovaná ako bylinka proti poteniu. Zo šalvie si pripravte čaj alebo odvar a pite ho dvakrát denne. Ak do šalviového odvaru pridáte niekoľko kvapiek octu, môžete si doň namočiť ruky alebo nohy, ktoré sa vám potia. Nezabudnite však potom na ošetrenie pokožky hydratačným krémom. Pravidelné opakovanie vám môže pomôcť.
Odvar zo šalvie:
20 – 30 lístkov šalvie zalejte dvoma šálkami horúcej vody. Nechajte 3 – 4 minúty lúhovať. Zlejte a nechajte vychladnúť. Následne vypite.

Pŕhľava dvojdomá
Pŕhľava je bylinka, ktorá organizmus prečisťuje. Odplavuje z tela škodliviny a toxíny, ktoré sa v ňom nahromadili. Potenie nezastaví, ale svojou očisťujúcou schopnosťou odstráni nepríjemný zápach potu. Len samotným pitím žihľavového čaju nadmerné potenie nezastavíte. Treba dodržiavať zdravú životosprávu, hýbať sa a konzumovať ľahšie stráviteľné jedlá. Budete sa cítiť lepšie a sviežejšie.
Pŕhľavový kúpeľ:
Dve hrste čerstvo natrhanej pŕhľavovej vňate zalejte 5 l vody a nechajte cez noc postáť. Na druhý deň prevarte až po bod varu. Keď vriaci kúpeľ troška ochladne a dokážete doň ponoriť chodidlá, zotrvajte v ňom minimálne 20 minút.

Mäta pieporná
Mäta je bylinka, ktorá vás ochladí, veď preto sa jej ľudovo hovorí aj „vetrová bylinka“. Mäta pieporná je známa svojimi osviežujúcimi a chladivými účinkami. Ak ste prišli z horúčavy, ktorá vládne vonku a chcete siahnuť po niečom osviežujúcom, vyskúšajte mätovo-citrónovú limonádu.
Mätovo-citrónová limonáda:
Dajte si do džbánu pár lístkov mäty (podľa vlastnej chuti), jemne ju predtým podrvte, aby sa jej chuť uvoľnila. Pridajte cukor podľa chuti. Citrón dobre umyte, pokrájajte ho na jemné plátky a taktiež pridajte. Nakoniec zalejte vodou. Premiešajte a nechajte hodinu postáť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:59