pexels.com
StoryEditor

Superpotraviny plné antioxidantov! Výrazne pomáhajú zdraviu, viete, ktoré to sú?

07.06.2021, 20:00
Zdravie
Potraviny obsahujúce antioxidanty sú perfektným prírodným zdrojom pre zachovanie dobrého zdravia. Viete, ktoré potraviny ich majú najviac?

Antioxidanty sú potrebné na chránenie organizmu pred voľnými radikálmi. Môžu pomôcť oddialiť, alebo dokonca zabrániť poškodeniu buniek v tele. Napomáhajú k dobrému zdraviu, pokiaľ ich človek konzumuje v dostatočnom množstve, chránia ho pred oxidačným stresom z potenciálne škodlivých voľných radikálov. V ktorých potravinách ich nájdeme najviac?

Avokádo

Brokolica

Brusnice

Cesnak

Černice

Červená repa

Červené hrozno

Čučoriedky

Fazuľa

Horká čokoláda

Hrozienka

Jahody

Maliny

Pekanové orechy

Ružičkový kel

Sezamové semienka

Sušené slivky

Špenát

Vlašské orechy

Zelený čaj

Zemiaky

​Napríklad brokolica, rovnako ako iná tmavá listová zelenina je zdrojom výživných látok. Je bohatá na fenoly, čo je druh chemických látok produkovaných rastlinami, ktoré ich pomáhajú chrániť pred oxidačným stresom.

Horká čokoláda obsahuje vysoké množstvo antioxidantov. Samozrejme musí byť kvalitná a jej konzumovanie zahŕňa mnoho benefitov. Nižšie riziko srdcových chorôb, znížený výskyt zápalov, mensia šanca vysokého krvného tlaku, či podpora dobrého cholesterolu. 

Vlašské orechy sú bohaté na vlákninu, bielkoviny, nenasýtené tuchy a predstavujú výbornú desiatu. Vlašský orech sa radí na prvé miesto z hľadiska zdravia z kategórie orechov. Majú vysoký obsah polyfenolov. Zlúčeniny spolupracujú s antioxidantmi pri zabraňovaní vzniku oxidačného stredu a pomáhajú pri zápaloch, regulácii hmotnosti a pri prevencií rôznych chorôb.

Aj napriek tomu, že sú zemiaky plné sacharidov, obsahujú plno minerálov a vitamínov. Sladké zemiaky a fialové zemiaky obsahujú veľké množstvo antioxidantov. 

Brusnice, černice, červené hrozno, čučoriedky, jahody a maliny sú extrémne bohaté na antioxidanty, minerály a vitamíny. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 19:01