shutterstock.com
StoryEditor

Nezačínate váš deň raňajkami? Chyba! TAKÉTO zdravotné dôsledky to môže mať

04.06.2021, 09:15
Zdravie
Výživová poradkyňa vám vysvetlí, prečo sú raňajky tak dôležite a taktiež vám prezradí recept na päťminútovú raňajkovú kašu.

3. Raňajky neobsahujú všetky živiny
Súčasťou by mali byť všetky tri zložky – bielkoviny, sacharidy aj tuky.
Pozor si dajte na raňajky typu – bábovka, koláč, šiška, pečivo z lístkového cesta a podobne. Rovnako nevhodné je aj pečivo s maslom a medom, džemom či marmeládou. Tieto sladké raňajky sú bohaté na sacharidy, cukry a tuky, obsah bielkovín je veľmi nízky. Preto sa spravidla asi do dvoch hodín dostaví hlad a chuť na sladké.
Raňajky preto doplňte o zdroj bielkoviny, ktorá zníži glykemickú nálož porcie a tiež človeka na dlhší čas zasýti. Ideálny je napríklad tvaroh, jogurt alebo iný kyslý mliečny výrobok.

4. Príliš „hutné“ raňajky
Toto je druhý extrém, s ktorým sa odborníci na výživu občas stretávajú. Najčastejšie sa to stáva na služobných cestách a dovolenkách, kde bývajú raňajky súčasťou ubytovania alebo si ich doprajú ľudia pri víkendovej pohode. Ide o konzumáciu rôznych párkov, klobások, pečenej slaninky, tučných údenín, paštét, sladkého pečiva.

Raňajková kaša z ovsených vločiek
(príprava len päť minút)
2 hrste ovsených vločiek (môžu byť aj pšenové, pohánkové, špaldové...)
voda
15 ks mandlí
1 kocka horkej čokolády
2 hrste čučoriedok
1 ČL medu
1 ČL perníkového korenia

Postup:
Vločky si večer zalejeme vodou a ráno ich povaríme do zhustnutia. Keď sú uvarené, vmiešame do nich lyžičku medu, perníkového korenia a premiešame. Kašu vylejeme do misky, navrch dáme ovocie, orechy, kocku horkej čokolády a podávame.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 23:20