shutterstock.com
StoryEditor

Nezačínate váš deň raňajkami? Chyba! TAKÉTO zdravotné dôsledky to môže mať

04.06.2021, 09:15
Zdravie
Výživová poradkyňa vám vysvetlí, prečo sú raňajky tak dôležite a taktiež vám prezradí recept na päťminútovú raňajkovú kašu.

Ráno by sme podľa Rybárovej mali začínať vlažnou vodou nalačno, ktorá naštartuje náš metabolizmus. Do hodiny by mali nasledovať raňajky. „Dôležité nie je len raňajkovať, ale taktiež aj to, čo si na náš raňajkový tanier dáme,“ pripomína odborníčka.
Raňajkové menu by malo byť pestré, najmä plné vlákniny. „Ráno po zobudení je náš žalúdok aktívny a je pripravený najlepšie stráviť prijatú potravu. Preto je vhodný teplý pokrm vo forme kaší, vajíčok na rôzne spôsoby alebo palacinky či lievance v zdravej forme. Taktiež sú na raňajky vhodné rôzne druhy hustých polievok, ktoré naše telo zasýtia a dodajú mu potrebné živiny,“ vysvetľuje Rybárová.

ŠTYRI najčastejšie chyby

1. Najväčšou chybou je neraňajkovať vôbec
Počty ľudí, ktorí neraňajkujú, sa znižujú, osveta v tomto smere funguje.

Dôsledky neraňajkovania:
• nedostatok energie
• nižšia mentálna výkonnosť
• zápcha, raňajky totiž dokážu naštartovať peristaltické pohyby
• spomaľovanie metabolizmu
• hlad v neskorších hodinách, ten spôsobí, že človek zje viac

2. Raňajky nie sú dostačujúce
Napríklad malý téglik jogurtu, kus ovocia s dvomi lyžicami vločiek alebo len v poslednom čase veľmi populárne smoothie. Ide o nízku energetickú hodnotu (600 – 900 kJ). Po takýchto raňajkách bude človek čoskoro hladný.
Tento typ raňajok môže byť, ale minimálne 150 gramov jogurtu, 80 gramov ovocia, 30 – 40 gramov vločiek, 10 gramov orechov.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 17:09