Unsplash
StoryEditor

Zázrak, ktorý poznali už naše staré mamy. Pozrite sa, čo všetko dokáže voda s citrónom!

01.06.2021, 16:30
Zdravie
Kofeín ani zďaleka nie je jediná vec, ktorá nás dokáže nakopnúť. Ak vodu obohatíte o čerstvú šťavu z citróna, váš organizmus sa vám za to poďakuje.

Každý má svoje ranné rituály. Zmeniť zabehnutý kolotoč činností, na ktoré sme ráno zvyknutí, nám obvykle spôsobuje takú námahu ako napr. pokusy o ranné cvičenie. Existuje však malý krôčik s veľkým účinkom - pohár citrónovej vody

Čo sa stane s vaším telom, ak si doprajete každé ráno vodu s citrónom? Jej výhody podľa portálu livestrong.com úžasné.

Podporuje trávenie
Citrónová šťava sa postará o vyplavenie škodlivých látok von z tela. Ak vás trápi nadúvanie, zápcha alebo sa neviete zbaviť nepríjemného pálenia záhy, môžete pokojne siahnuť po tomto nápoji, ktorý vám pomôže a zmierni príznaky zlého trávenia. Má zloženie podobné zloženiu slín a kyseliny chlorovodíkovej, ktorá sa nachádza v žalúdku. Tieto látky podporujú pečeň k produkcii žlče, čiže kyseliny, nevyhnutnej pre správne trávenie. Toxíny v zažívacom trakte pomáhajú uvoľňovať tiež minerálne látky a vitamíny, ktorých má citrónová voda požehnane.  American Cancer Society dokonca odporúča teplú citrónovú vodu tým, ktorí majú rakovinu, na podporu stolice.

Pomáha udržiavať vylučovaciu sústavu v dobrej kondícii
Vďaka svojim močopudným účinkom sa toxíny dostanú z tela rýchlejšie a vylučovací systém tak nie je zaťažovaný ich prítomnosťou. Tento zázračný nápoj pomáha udržiavať zdravý močový trakt. Kyselina citrónová v citrónoch uvoľňuje enzým, ktorý stimuluje funkciu pečene a pomáha pri detoxikácii.

Posilňuje imunitný systém
Citróny sú bohaté na vitamín C, ktorý jednoznačne "vyhráva" v boji proti prechladnutiu. Navyše, je bohatý na draslík, stimulujúci nervové funkcie. Tu sa však účinky vitamínu C nekončia. Kyselina askorbová (vitamín C) má protizápalové vlastnosti a používa sa ako doplnková podpora liečby astmy a ďalších respiračných príznakov. Jeho veľkou výhodou je fakt, že zvyšuje vstrebávanie železa v tele, teda minerálu, ktorý hrá dôležitú úlohu v imunitnej funkcii. Citróny sú výnimočné aj obsahom saponínov, ktoré majú antimikrobiálne vlastnosti. Nádchu a chrípku pomáhajú udržať na uzde. A to už ani nie je reč o tom, že citróny znižujú množstvo hlienu, produkovaného v ľudskom tele. Niekedy sa oplatí siahnuť skôr po citrónovej vode, než po tabletkách.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 16:57