shutterstock.com
StoryEditor

Cukor je návykový ako cigarety či drogy. Vieme, čím ho nahradiť!

23.05.2021, 22:22
Zdravie
Cukor sám osebe nie je taký zlý, pretože ho potrebujeme pre správny vývoj a funkciu organizmu. Otázka je, o aký cukor ide a v akom množstve.

Nie je cukor ako cukor. Prírodný nájdeme v ovocí a niektorej zelenine a naše telo ho ľahko spracuje. Zlý je cukor, ktorý je dnes takmer všade, dokonca aj tam, kde by sme ho nečakali. Najmä v sladených nápojoch, polotovaroch, medzi ktoré patrí aj kečup a horčica, v bielych bagetách, mäsových výrobkoch a o bežných sladkostiach ani nehovoriac. Cukor sa pridáva do takmer všetkých technologicky spracovaných potravín, ktoré tvoria vyše 90 (!) percent všetkých produktov na trhu. Tento cukor môže za to, že nás tu straší zvýšené riziko vzniku srdcových chorôb, cukrovky 2. typu a ostatných vážnych civilizačných ochorení. A taká obezita či nadváha sa týka už aj našich detí. Sacharidy by mali tvoriť 10 % celkového denného energetického príjmu.

Olga Olexová – ajurvédska lekárka

Cukor získal označenie novodobý jed. Aby sme sa vyhli jeho prehnanej konzumácii, treba preferovať prírodné cukry (trstinový cukor či med) a vyhnúť sa rafinovaným cukrom. Strava s úplným vylúčením cukrov je nevhodná a nebezpečná. Keď máte veľkú chuť na sladké, dajte si vyšetriť stolicu na kvasinky. Potvrdzuje sa mi to takmer na 100 %, že bude pozitívna. Pozor na emocionálne prejedanie sa. Pri „chuti“ na čokoládu treba vylúčiť možný vznik depresie.

 Doktorka Olexová radí:

Na raňajky odporúčam ovsenú kašu s hrozienkami, mletými mandľami, dusenými jablkami a ochutenú medom alebo trstinovým cukrom. Na obed polievku z červenej šošovice, celozrnné cestoviny s omáčkou zo zeleniny a s čokoládovým tahini ako dezertom. Na večeru zeleninové rizoto z ryže basmati. Pri tomto zložení stravy hlad pociťovať nebudete. Podľa ajurvédy je množstvo potravín so sladkou chuťou, ktoré na jazyku nechutia sladko“, vyživujú tkaniva a neprodukujú chute“ na sladké. Trebárs celozrnná pšenica a ryža basmati.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 00:45