dreamstime
StoryEditor

Má blahodárne účinky na organizmus, ale aj v boji proti rakovine. Poznáte tento prírodný zázrak?

22.05.2021, 12:30
Zdravie
Podporuje imunitný systém a zdravé fungovanie nášho tela či mysle. Je však známa najmä ako bojovník proti rakovine, keďže obsahuje množstvo polysacharidov. Aké ďalšie zázračné účinky v sebe ukrýva?

Najstaršia liečivá huba v prírode

Jej účinky boli známe v Mezopotámii či Egypte už viac než pred 4000 rokmi. Čaga sibírska sa používala okrem toho aj v ruskom, poľskom či fínskom ľudovom liečiteľstve. Táto huba, ktorá je považovaná za najstaršiu hubu v prírode, bola využívaná nie len na liečbu, ale aj pri šamanských rituáloch, kde dostala aj meno Čaga. Poznali ju mnohé známe osobnosti ako Rasputin či dokonca Alexander Solženicyn, ktorý popisuje vo svojej knihe s názvom Rakovina, osobné skúsenosti s rakovinou a jej liečbou pomocou Čagy. Japonci boli jej účinkami taktiež nadšení, varili si z nej čaj, ktorí pili pri ťažkostiach s trávením a pri bolestiach žalúdka. Dokonca sa zistilo, že domorodci zo Sibíru, ktorí pili čaj z tejto huby nikdy neochoreli na rakovinu, a tak sa dožívali naozaj vysokého veku. V súčasnosti je pri vedeckých výskumoch stredobodom pozornosti, pretože je z experimentov dokázané, že pomáha stabilizovať rast nádorov. V Rusku je dokonca výťažok z Čagy schválený k verejnému užívaniu v rámci boja proti rakovine.

Nazývajú ju aj ako „huba nesmrteľnosti“

Táto huba je tiež známa ako ryšavec šikmý. Najkvalitnejšiu Čagu je možné nájsť na kôre brezy, z ktorej si aj uchováva v sebe živiny, ale vyskytuje sa aj na iných listnatých stromoch. Tým, že ju nie je možné priemyselne pestovať je vždy čisto prírodná. Na stromoch ju spoznáme podľa jej vzhľadu, vyzerá ako spálené drevené uhlie. Jej vnútro je hrdzavo žltohnedé a vďaka tomuto sfarbeniu ju ľahko odlíšime od iných húb. Aj keď jej vzhľad nie je píliš vábny má mimoriadne blahodarné účinky na ľudský organizmus. Svedčia o tom aj jej prívlastky v rôznych krajinách ako napríklad „kráľ všetkých rastlín“ či „huba nesmrteľnosti“.ch

Blahodarné účinky na organizmus

Čaga posilňuje najmä imunitný systém vďaka svojim antivírusovým a antibakteriálnym účinkom. Jej užívaním dokáže vaše telo odolávať chorobám či bojovať s vírusmi. Je schopná odstrániť problémy s trávením a zlepšovať tak vylučovanie. Táto huba je tak silná, že dokáže bojovať so vznikom cukrovky a jej priebehom, keďže zvyšuje hladinu inzulínu a znižuje hladinu glukózy. Okrem závažnejších problémov pomáha zlepšovať pamäť a správne fungovanie nášho mozgu. Naopak je vhodná pre ľudí, ktorí majú problémy s kožou ako je psoriáza či ekzém. Predmetom výskumov sú však jej protirakovinové účinky. Týka sa to najmä nádorov tráviaceho traktu, rakoviny prsníka či ženských pohlavných orgánov. Vedci zistili, že pozitívne pôsobí najmä ako prevencia proti vzniku nádorov, ale znižuje aj nežiadúce účinky chemoterapie. Avšak dokázali aj, že má pozitívne účinky v boji s HIV či hepatitídou.


Ako správne užívať Čagu

Najlepšie je Čagu užívať v podobe extraktu, tinktúry. Netreba sa však zľaknúť jej vône, ktorá pripomína spálenú kôru, tzv. brezový decht. Ak máte závažnejšie zdravotné problémy, treba sa o jej užívaní poradiť s vaším lekárom. Avšak je vhodné ju užívať minimálne mesiac až dva, jej účinky je vidieť už po pár týždňoch. Začína sa na piatich kvapkách, ktoré sa postupne zvyšujú a neskôr znovu znižujú. Je vhodné ju užiť hneď ráno pred jedením a nejesť ešte hodinu a pol po jej užití. Ak sa rozhodnete ju použiť ako liek proti kožným problémom, natrite jemnú vrstvu na problémový objekt, ale dajte si pozor, zápach vydrží na tele aj celý deň. Jej zápach by vás však nemal odradiť. Taktiež nie je vhodná pre dojčiace a tehotné ženy alebo deti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 18:53