dreamstime
StoryEditor

Bez rizika infekcie! Máme pre vás návod, ako SPRÁVNE vybrať kliešťa

12.05.2021, 19:00
Zdravie
V prípade prisatia kliešťa je potrebné odstrániť ho z kože správne čo najskôr. Nepoužívame žiadne krémy, oleje ani mydlo. Stačí ho vykývať pinzetou.

Miesto s kliešťom aj pred jeho odstraňovaním dezinfikujte. „Vezmite navlhčený vatový tampón alebo špeciálne na to určenú pinzetu či kliešte, vhodné je použitie rukavíc na zabránenie prenosu infekcie. Kliešťa odstráňte hýbaním zo strany na stranu,“ vysvetľuje Jana Varsová, odborníčka z lekárne Dr.Max.

Jedným dychom upozorňuje na častú chybu, ktorú zvykneme pri vyťahovaní kliešťa robiť. Máme na mysli použitie mydla, pri ktorom hrozí, že kliešťa udusíme a on môže následne uvoľňovať nebezpečné toxíny a zvyšovať tak riziko prenosu infekcie. „Kontaktujte lekára v prípade, že spozorujete výrazné červené fľaky často s tmavými okrajmi v okolí miesta uhryznutia, hnis, závažnú alergickú reakciu či príznaky pripomínajúce chrípku, ako sú bolesti hlavy, kĺbov, malátnosť, únava či horúčka,“ dodáva farmaceutka.

Kde ich nájdeme?

Nachádzajú sa predovšetkým v tráve a v nízkych krovinách vo výške do 50 centimetrov. Najviac ich je na okrajoch lesov, na čistinách a pozdĺž lesných chodníkov. Vyhýbať by sme sa mali aj kríkom a hustému porastu.
Životný cyklus kliešťov prechádza štyrmi štádiami: vajíčko, larva, nymfa a dospelý kliešť. Ochorenie môže kliešť preniesť na človeka počas posledných troch štádií. Kliešte sú v prírode voľným okom ťažko viditeľné. Larvy pripomínajú škvrnu sadze a nymfy majú veľkosť špendlíkovej hlavičky alebo zrniečka maku. Samička kliešťa však po nasatí, keď sa jej telo naplní krvou, môže narásť až do veľkosti hrachu. Dospelý kliešť môže mať rozličnú farbu – od červenkastej cez tmavohnedú až po čiernu.

Prenášajú závažné ochorenia

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje, že kliešte sú po komároch druhým najznámejším prenášačom pôvodcov infekčných ochorení na ľudí. Na Slovensku sa najčastejšie vyskytujú dve ochorenia prenášané kliešťami: lymská borelióza a kliešťová encefalitída.

Lymská borelióza sa prejavuje:
• červenkastá škvrna okolo miesta uštipnutia kliešťom v tvare kruhu
• príznaky podobné chrípke, ako sú horúčka, únava, bolesť hlavy

Kliešťová encefalitída sa prejavuje:
• príznaky podobné chrípke, ako sú horúčka, únava, bolesť hlavy
• a bolesť svalov, žalúdočná nevoľnosť

Očkovanie ako prevencia – áno či nie?

Kliešťovej encefalitíde, ktorej potenciálnymi prenášačmi sú práve kliešte, je možné predchádzať očkovaním. Ak sa nechávate zaočkovať prvýkrát, je dôležité absolvovať celkovo tri dávky vakcíny. „Najvhodnejší čas na začiatok očkovania sú zimné mesiace. Počas tých dostanete prvé dávky vakcíny a v sezóne budete už dostatočne chránení. Posledná dávka vakcíny sa aplikuje o 5 – 12 mesiacov po druhej dávke. Chrániť očkovaním je možné deti od 1 roku a dospelých,“ vyratúva lekárnička Varsová.
Očkovacia látka vás cháni pred infekciou vírusom kliešťovej encefalitídy, nezabráni však tomu, aby sa kliešť prisal. Je preto dôležité vždy použiť repelent, keďže kliešť môže infikovať aj inou chorobou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 09:43