dreamstime
StoryEditor

Dajte si pozor! Toto je OSEM hlavných príznakov rakoviny, ktoré ignorujeme

02.05.2021, 10:30
Zdravie
Ľudia sa vám niekedy smejú, že ste hypochonder? Nevadí. Máte totiž väčšiu šancu zaznamenať príznaky rakoviny, ktoré si väčšina ľudí ani nevšimne alebo nad nimi len mávne rukou. Ktoré to sú?

Niektoré menšie bolesti a zdravotné problémy vyzerajú tak neškodne a zanedbateľne, že ich ľudia často vôbec neberú vážne, a to ani v prípade, že sú dlhodobé či zhoršujúce sa. Pritom podľa odborníkov môžu byť niekedy aj úplne bežné neduhy prvým znamením rakoviny. Vo Veľkej Británii dokonca prebehol prieskum, ktorý zisťoval, ako ľudia vnímajú svoje neduhy a či ich berú vážne, alebo nie.

Prieskumu, ktorý bol publikovaný v ploche ONE, sa zúčastnilo 1729 osôb vo veku okolo päťdesiat rokov. Účastníci prieskumu v ňom hodnotili, ako vážne vnímajú 17 zdravotných problémov, z ktorých desať mohlo poukazovať na rakovinu. Takisto odpovedali, či sa ich nejaký z týchto príznakov niekedy týkal a ako s ním prípadne naložili.

Ako uviedla autorka štúdie lekárka Katriina Whitakerová, výskumníčka z University College London, prieskum ukázal, že mnoho ľudí nevenuje varovným signálom toľko pozornosti, koľko by malo.

"Niektorí ľudia si myslia, že príznaky neukazujú na nič vážne a nenapadne ich, že by mohlo ísť o rakovinu," uviedla Whitakerová. Upozornila, že aj keď väčšina týchto príznakov nemusí signalizovať rakovinu, niektoré z nich môžu a včasná návšteva lekára by tak mohla zachrániť váš život. Lekárka Whitakerová odporúča poradiť sa s lekárom, ak dlhodobo trpíte jedným z nasledujúcich príznakov.

Zmeny v črevných návykoch

V štúdii lekárky Whitakerovej 18 % ľudí uviedlo, že zažili zmeny vo svojom zažívaní, či sa už jednalo o zmeny v čase vyprázdňovania, množstve alebo veľkosti ich stolice. Aj keď toto narušenie môže byť obvykle spôsobené niektorými potravinami alebo liekmi, ak sa tak deje pravidelne a dlhodobo, mohlo by to byť podľa lekárky Whitakerovej príznakom rakoviny čriev.

Karcinóm hrubého čreva sprevádza niekoľko rozpoznateľných príznakov, ktoré sa týkajú zažívania.

"Určite je dôležité zbystriť, ak sa objaví krv v stolici, ďalej potom zvracanie, hnačka alebo naopak zápcha," vysvetľuje Pavla Myslíková, praktická lekárka z Lekárskeho domu Praha 7. "U tohto druhu rakoviny sa objavuje aj silná bolesť brucha a kŕče. Niekedy sa totiž stane, že nádor zablokuje hrubé črevo a vytvorí prekážku. V takom prípade je vždy nutný okamžitý zákrok lekára. Aj neplánovaný úbytok na váhe sa môže u rakoviny čriev objaviť, "dodala lekárka Myslíková a upozornila, že k lekárovi je nutné zájsť vždy, keď problémy so zažívaním neustupujú, zhoršujú sa a sú dlhodobé.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:22