dreamstime
StoryEditor

Trápi vás častý zápal močových ciest? Zbavte sa ho pomocou TÝCHTO tipov, radí urológ

22.04.2021, 12:00
Zdravie
Ide o druhé najčastejšie infekčné ochorenie. Postihuje ľudí oboch pohlaví, je však bežnejšie u žien.

5. TIP
Dôsledne dodržujte správny spôsob hygieny. Utierajte sa smerom ku konečníku. Nie naopak.

6. TIP
Doprajte si pravidelný prísun tekutín, najlepšie nesladených a nemliečnych nápojov.

7. TIP
Ak vám to okolnosti dovoľujú, choďte čo najčastejšie tzv. „naostro“. Ak spodnú bielizeň musíte mať, vyberajte kvalitnú, z bavlny. Vyhnite sa nohavičkám strihu tanga.

8. TIP
Prehodnoťte svoje sexuálne praktiky (striedanie análneho a vaginálneho styku počas jedného aktu) a hygienu pri nich, resp. po nich.

9. TIP
Vyhnite sa bazénom s chlórovanou vodou. Chlór totiž oslabuje lokálnu obranyschopnosť sliznice močových ciest.

Kedy vyhľadať lekára
„V prípade, že pozorujete príznaky zápalu močových ciest, neodkladajte návštevu urologickej ambulancie, kde vám bude odobratá vzorka moču na jeho vyšetrenie priamo v ambulancii,“ radí Dubravický. Vzorka moču vám môže byť odobratá aj do sterilnej skúmavky, v ktorej sa posiela na laboratórne vyšetrenie. To zistí, prípadne vylúči prítomnosť konkrétnej baktérie spôsobujúcej zápal a nasadí sa vhodná liečba.

Ako vyzerá liečba?
Keďže najčastejšie akútny zápal močových ciest spôsobujú baktérie, preto sa lieči antibiotikami. „Lekár zvolí také antibiotiká, ktoré podľa aktuálnych epidemiologických údajov najlepšie zaberajú na vašu infekciu,“ radí Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva. Potrebné antibiotiká na akútny zápal spravidla môže predpisovať aj všeobecný lekár.
Chronický zápal močových ciest alebo komplikácie akútneho zápalu lieči urológ, ktorý je kompetentný urobiť aj rôzne špeciálne vyšetrenia. Predpisuje aj antibiotiká na chronický zápal močových ciest, čo všeobecný lekár niekedy nemôže. Obyčajne sa užívajú dlhodobo v menších dávkach.
Liečba akútneho aj chronického zápalu obličiek vyžaduje inú skupinu antibiotík než zápaly močového mechúra či močovej rúry. Nezriedka je potrebná liečba v nemocnici a podávanie antibiotík do žily. O liečbe rozhoduje špecialista.

Pomôžme si doma
Podporiť liečbu môžu rôzne bylinky formou sedacích kúpeľov. Pomáhajú odvary z repíka, harmančeka alebo brezového lístia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:29