dreamstime
StoryEditor

Trápi vás častý zápal močových ciest? Zbavte sa ho pomocou TÝCHTO tipov, radí urológ

22.04.2021, 12:00
Zdravie
Ide o druhé najčastejšie infekčné ochorenie. Postihuje ľudí oboch pohlaví, je však bežnejšie u žien.

Bolestivé príznaky zápalu močových ciest môžu poriadne znepríjemniť bežné denné aktivity. „Ak zápal zachváti horné močové cesty – najčastejšie obličky, prejaví sa horúčkou, nevoľnosťou či vracaním, bolesťou brucha alebo chrbta, najmä v bedrovej oblasti, slabosťou, malátnosťou,“ uvádza Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva. Moč býva zakalený, zapáchajúci. Príznaky pálenia či rezania pri močení môžu chýbať alebo sa vyskytujú súčasne, najmä ak zápal do obličiek prešiel z nižších častí močových ciest.

Nepríjemnosti spôsobujú baktérie

Urológ MUDr. Jozef Dubravický uvádza, že ochorenie zvyčajne spôsobujú baktérie, ktoré môžu prenikať do močových ciest z konečníka alebo sú zanesené pri pohlavnom styku od partnera. „V tejto skupine ochorení je veľmi častý najmä zápal močového mechúra, tzv. cystitída. Postihuje ľudí oboch pohlaví a všetkých vekových skupín. Je bežnejšia u žien ako mužov, pretože ženy majú kratšiu močovú rúru,“ vysvetľuje Dubravický. Ženská močová rúra má podľa neho asi 4 cm, mužská je dlhšia, má15 až 20 cm.

Približne 80 % všetkých infekcií močových ciest je spôsobených baktériami z čriev, ktoré sa dostávajú do močových ciest. „Väčšina týchto baktérií je súčasťou zdravej črevnej flóry, ale keď vstúpia do sterilného priestoru v močovej trubici a močovom mechúriku, môžu spôsobiť infekciu,“ dodáva lekár.

Aké sú príznaky zápalu močových ciest?

časté nutkanie na močenie
vymočenie len malého množstva moču
pálenie, rezanie, bolesť pri močení
krv v moči
kalný, zapáchajúci moč

Predchádzajte zápalom močových ciest. Radí MUDr. Jozef Dubravický, Urocentrum – Bratislava


1. TIP
Nikdy nezadržiavajte moč. Zadržaný moč vytvára ideálne podmienky na množenie baktérií a vznik rôznych infekcií.

2. TIP
V intímnej oblasti nepoužívajte parfumovanú kozmetiku, mydlá, gély, lubrikanty ani parfumovaný toaletný papier, vložky či tampóny. Na intímnu hygienu používajte špeciálne neparfumované prípravky s kyslým pH.

3. TIP
Z jedálnička vynechajte čokoládu najmä v prípade, ak ste po jej konzumácii zaregistrovali zhoršenie stavu.

4. TIP
Pravidelne užívajte s jedlom aj probiotické baktérie. Vítaná je aj vaginálna aplikácia probiotík, ktorá znižuje pravdepodobnosť vzniku močovej infekcie.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 14:51