dreamstime
StoryEditor

Mala som pocit, že som absolútne vyhorela. Chuť do práce a života mi vrátila jednoduchá vec

08.04.2021, 22:35
Zdravie
Pani Jarmila sa zahltila prácou, ktorá ju baví. Utekala tak od problémov z minulosti a pomoc vyhľadala až vo chvíli, keď sa cítila unavená, vyčerpaná a vystresovaná. "Pocit vyhorenia je dôsledkom zle zvládnutých vnútorných i vonkajších preťažení," vysvetľuje trénerka Petra Lekešová-Krajčinovič.

Keď prestávame zvládať svoj život, mobilizujeme sily a "šliapeme na plyn". To je naša prirodzená reakcia, "hovorí trénerka a dodáva, že čím viac sa však snažíme, tým viac sme zmätení a menej efektívni. "Chaos, ktorý máme v sebe, sa odráža aj navonok," opisuje situáciu a radí, urobiť si poriadok nielen v sebe, ale aj v prostredí, v ktorom žijeme, píše idnes.cz.

"Skúste si zoradiť denné aktivity podľa dôležitosti a zamyslieť sa nad tým, či tie menej dôležité naozaj potrebujete," nabáda Petra. "Napíšte si, čo pre vás nemá dostatočný prínos, či už ľudský, alebo finančný."

Kríza po rozchode s partnerom
Jarmile, ktorá sa dobrovoľne zahltila povinnosťami a neostával jej čas riešiť pre ňu najdôležitejšie záväzky z minulosti, pomoc trénerky jej prospela. Obrátila sa na ňu vo chvíli, keď už sa jej súčasné problémy nabaľovali na tie predošlé a guľa sa zväčšovala.

"Neschopnosť venovať sa podstatnému prerástla v nezvládanie a stres prešiel v pocit vyčerpania. Jarmila mala zrazu pocit, že už nemôže ďalej, "opísala trénerka jej situáciu.

Kritické obdobie pre pani Jarmilu nastalo po rozchode s partnerom. "Mala som pocit zlyhania a vrhala som sa do činností, ktoré ma vždy bavili, lenže som si ich nabrala strašne veľa. Komunikácia s manželom ohľadom syna a majetku viazla, bola som nevyspatá a unavená. Večer sa mi hlavou preháňalo všetko, čo som v ten deň nestihla urobiť, až som si musela dať sama stopku a určiť si priority. "

Tá skúsenosť Jarmilu posilnila. Zastavila sa, začala sa venovať viac sama sebe a odpočívať. "Keď sa na to pozriem spätne, tak som sa zahltila prácou, aby som si nemusela riešiť tie bolestivé osobné záležitosti," priznáva. Vie už aj to, že ľahko podlieha tlaku okolia a nabaľuje tak na seba problémy iných ľudí.

Uberte na práci, poradila trénerka
Podliehate tiež obavám z toho, že niečo nezvládate, alebo toho, čo sa môže stať? Ide o nekonkrétne a iracionálne scenáre, ktoré vás ešte viac paralyzujú?

"Ak chcete dostať do rovnováhy príjem a výdaj nefyziologickej energie, skúste si nakresliť energetický kotol," radí Petra Lekešová-Krajčinovič. "Zakreslite si kotol, ktorý má veko a dno. Do veka napichajte pomyselné slamky, zo sfér, ktoré vás nabíjajú, či už je to práca, rodina, voľný čas, peniaze, prechádzky v prírode ... čokoľvek máte radi. Do dna vyznačte všetko, čo vašu energiu vyčerpáva. "

Konkrétne s Jarmilou trénerka riešila predovšetkým jej prácu. Tá ju baví a teší, ale je to na úkor toho, že je vyčerpaná, unavená a v strese. Petra jej navrhla ubrať pár hodín práce a naopak ich pridať na koníčkoch, venčenie psa, na spánku, alebo stretnutiach s priateľmi, ktorí sú pre ňu zdrojom energie.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 13:36