dreamstime
StoryEditor

Ničí nám orgány a spôsobuje priberanie. Čo s naším telom robí alkohol?

05.04.2021, 11:30
Zdravie
Čísla hovoria za všetko. „Až 400-tisíc ľudí na Slovensku je závislých od alkoholu. Cesta za triezvym životom nie je jednoduchá, no oplatí sa na ňu vykročiť,“ tvrdí psychologička Mária Humeníková, z Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Prečo je to tak?

Na Slovensku podľa Humeníkovej prevláda akési nepísané spoločenské nastavenie, že „sa nepatrí nepiť“. „To vytvára nepriaznivé podmienky pre abstinentov, prípadne ľudí, ktorí chcú s alkoholom prestať. V obci, kde je na každom kroku krčma, nemajú problém tí, čo v nej sedia, ale ten, ktorý sa vrátil z liečenia,“ vysvetľuje psychologička. Z dostupných štatistík podľa nej v konzumácii alkoholu na obyvateľa máme celosvetovo popredné miesta. WHO uvádza, že priemerný Slovák za rok skonzumuje asi 12 litrov čistého alkoholu, podobne ako Česi, Rusi, Francúzi či Íri, Nemci, pred nami sú Bielorusko, Lotyšsko. „Abstinenti na Slovensku tvoria podľa štatistík asi 30 percent. Smutné je, že do kontaktu s alkoholom sa dostáva čoraz viac detí a tínedžerov,“ dodáva.

Alkohol ničí viaceré orgány

Humeníková vysvetľuje, že alkohol negatívne vplýva na všetky naše vnútorné systémy, spôsobuje ochorenia srdca a ciev, neurologické problémy, ochorenia obličiek, tráviaceho traktu, kožné problémy, onkologické ochorenia. „Lekári všetkých špecializácií by k tomu mali čo povedať – od dermatológa (zmatnenie pokožky, zníženie elasticity) až po psychiatra,“ hovorí. Alkohol je podľa nej za úmrtím na cestách, príčinou mnohých nehôd. „V neposlednom rade môže spôsobiť závislosť a tá neničí len naše zdravie, ale zdravie a životy všetkých našich blízkych,“ uzatvára Humeníková.

Najčastejšie postihuje:

Pankreas
Konzumácia vyššej dávky alkoholu môže spôsobiť nadprodukciu tráviacich enzýmov pankreasu. Čo môže viesť k jeho zápalu, ktorý sa nazýva pankreatitída. Pri dlhotrvajúcom (chronickom stave) sa postupne nahrádza tkanivo pankreasu väzivom, pričom dochádza k jeho nedostatočnej funkcii. To môže viesť postupne k zníženej produkcii inzulínu a vzniku cukrovky.

Pečeň
Má metabolickú a detoxikačnú funkciu. Tiež vylučuje žlč, ktorá sa podieľa na trávení. Dlhodobé pitie alkoholu narúša túto čistiacu funkciu pečene. To vedie k vzniku zápalového ochorenia. Výsledkom dlhodobého chronického zápalu je cirhóza. Ide o nezvratné ochorenie, ktoré sa končí zlyhaním alebo aj rakovinou pečene.

Žalúdok
Alkohol zvyšuje produkciu žalúdočnej kyseliny viac, než je obvyklé. To môže viesť prekysľovaniu organizmus (pálenie záhy), ako aj k zápalu žalúdka. Podráždenie a zápal prispieva k vzniku vredov a ku krvácaniu. Bolesť žalúdka po pití alkoholu môže byť tiež známkou chronického zápalu žlčníka.

Srdce
Dlhodobé a nadmerné užívanie alkoholu poškodzuje srdce. Pri pravidelnom pití sa menia hladiny tlaku a tukov, čím sa zvyšuje riziko infarktu, vysokého krvného tlaku a mŕtvice.

Centrálny nervový systém
Alkohol narušuje komunikačné cesty v mozgu, a tým ovplyvňuje jeho funkciu. Toto narušenie môže spôsobiť zmenu nálady, správania, sťažuje jasné myslenie i koordináciu. Spomaľuje reflexy, spôsobuje zlý úsudok, poruchu pamäti a mnoho ďalších.

Močový systém
Alkohol je močopudný, približne 20 minút po konzumácii alkoholu sa začne zvyšovať tvorba moču. Ak pijeme alkoholu viac, zvyšujeme riziko dehydratácie organizmu. Treba kombinovať alkohol s nealkoholickými nápojmi a najmä s čistou vodou.

Vylúčenie alkoholu zlepšuje spánok, ubúdajú aj kilá
Aký účinok pre telo môže mať, keď na nejaký čas úplne vylúčime alkohol? Psychologička Humeniková hovorí, že to závisí od toho, ako sme na tom s alkoholom. „Odlišne ho budú prežívať ľudia, u ktorých bol alkohol prítomný len výnimočne a inak jeho každodenní konzumenti,“ tvrdí.
Podľa dostupných údajov z Anglicka viac ako 50 percent ľudí, ktorí sa zapojili do mesačnej výzvy bez alkoholu, udávalo zlepšenie spánku, úbytok hmotnosti, malo viacej energie. „Štúdia z roku 2018, uverejnená v British Medical Journal, hovorí o znížení krvného tlaku, cholesterolu, rizika vzniku cukrovky a tiež o znížení hladiny proteínov súvisiacich s rakovinou krvi,“ vysvetľuje Humeníková. Tento mesačný pôst nám podľa nej môže pomôcť aj odhaliť, aký vzťah k alkoholu máme, či už náhodou nie je problémový.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:04