dreamstime
StoryEditor

Trápi vás nadmerná únava? Spozornite, zrejme sa totiž jedná o tieto VÁŽNE ochorenia

02.04.2021, 17:30
Zdravie
Odborníci únavu charakterizujú ako symptóm, ktorý sprevádza väčšinu chronických aj život ohrozujúcich ochorení. „Ide o nadmerný, trvalý pocit vyčerpanosti a poklesu telesnej a duševnej kapacity na vykonávanie akejkoľvek práce na obvyklej úrovni,“ uvádzajú odborníci. Ktoré choroby najčastejšie prezradí únava?

1. Anémia (málokrvnosť)
Dôvodom vzniku je nedostatok červených krviniek (nedostatočná tvorba v kostnej dreni, prípadne ich zvýšená strata). Sú akýmsi prenášačom kyslíka z pľúc do tkanív a buniek. Pre anémiu je typický nedostatok železa alebo vitamínov či strata krvi.
Okrem pocitu únavy je človek slabý, ťažko sa koncentruje, môže mať problémy so spánkom či trpieť bolesťami hlavy.

2. Cukrovka
Ľudia s cukrovkou 2. typu majú narušený proces prechodu glukózy z krvi do buniek. Ak sa do buniek nedostáva glukóza (energia), človek je unavený. Nedostatkom energie trpia aj bunky svalov a mozgu. Potom má človek problém ráno vstávať, výkonnosť klesá aj v práci. Práve únava je prvým signálom toho, že sa u človeka vyvinul diabetes. Ďalšími príznakmi cukrovky sú aj smäd a časté močenie.

3. Ochorenie štítnej žľazy
Keď štítna žľaza nevytvára správne množstvo hormónov, objavujú sa prvé ťažkosti. Ak je príliš aktívna, potom uvoľňuje do krvného obehu príliš veľa hormónov, to vedie k stavu, ktorý sa nazýva hypertyreóza. V opačnom prípade (nízka aktivita) produkuje menej hormónov a to vedie k stavu, ktorý sa nazýva hypotyreóza. Únava je spoločným príznakom v oboch prípadoch.

4. Celiakia
Ide o celoživotné autoimunitné ochorenie, ktoré je spôsobené neznášanlivosťou gluténu (lepku). U ľudí, ktorí majú tento problém, je narušené hrubé črevo, telo potom nedostáva potrebné živiny. To môže viesť nielen k únave, ale aj k anémii či strate hmotnosti.

5. Poruchy spánku
Syndróm spánkového apnoe je závažná porucha spánku, ktorá je charakterizovaná opakovaným prerušením dýchania v rámci spánkového cyklu. Tieto prerušenia (apnoe) sú spôsobené uvoľnením mäkkého tkaniva v dýchacích cestách, ktoré zabraňuje vstupu kyslíka do pľúc. Poruchy dýchania počas spánku môžu mať za následok rôzne závažné zdravotné problémy – srdcovo-cievne choroby, cukrovku, obezitu, metabolický syndróm.

6. Chronická únava
Extrémna únava pri chronickom únavovom syndróme trvá zvyčajne viac ako pol roka. Odborníci zatiaľ nepoznajú, čo presne tento problém spôsobuje, ale môže ísť o kombináciu stresu, hormonálnej nerovnováhy a vírusovej infekcie. Na ochorenie neexistuje žiadny účinný liek. Pacientom sa odporúča zmena životného štýlu.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 18:41