shutterstock
StoryEditor

Povinne prečítať! Toto je päť vecí o menopauze, ktoré musí vedieť KAŽDÁ žena

15.03.2021, 11:00
Zdravie
Autor:
iDnes
Prejde si ňou každá z nás. Menopauza. Téma, ktorá je stále tabu, aj keď sa týka každej jednej ženy. Ak o nej nemáte dostatok informácií, prinášame vám to základne, čo musíte vedieť.

Nepríjemné zmeny

Pokles hladiny ženských hormónov môže mať na za následok radu fyzických aj psychických zmien. Podľa prieskumov až dve tretiny žien, ktoré prechádzajú týmto obdobím, pociťuje nižšiu hladinu estrogénu. Medzi najčastejšie príznaky patrí potenie a návaly tepla. Môžu sa však vyskytnúť aj problémy so spánkom, podráždenosť či výkyvy nálad. U niektorých žien sa dokonca objavuje aj tzv zahlmené zmýšľanie.

Krivky ju znášajú lepšie

Ak patríte medzi ženy, ktoré boli obdarené ženskou postavou, máme pre vás skvelú správu - prechod budete zvládať o čosi lepšie, než štíhlejšie ženy. Tým, že máte zásoby estrogénu uložené v tukových bunkách v oblasti bokov a stehien, totiž môžete znášať menopauzu podľa odborníkov o čosi lepšie.

Potreba vitamínov

Po prechode dochádza často k rednutiu kostí, ktoré je pre ľudské telo nebezpečné - nakoľko zvyšuje riziko zlomenín a následných komplikácií. Preto je dôležité, aby ženy staršie než 50 rokov zvýšili príjem vápniku na minimálne 1200mg denne a vitamínu D na 800IU - ako odporúča Národná nadácia pre Osteoporózu v Českej republike. Je teda nepísanou nutnosťou, aby ste upravili svoj jedálniček. Pomôže vám mak, strukoviny či ryby.

Pomôžu vám bylinky

Klimaktérium býva pre ženy mimoriadne náročné. Práve vtedy aj doktori odporúčajú dostupné, prírodné alternatívy, ktoré dokážu žene od neželaných ťažkostí uľaviť. Najvyhľadávanejšou bylinkou je ploštičník hroznovitý, ktorý sa používa aj pri výskyte psychických problémov. Môžete ho konzumovať vo forme kapsúl, či si z neho jednoducho vyluhovať čaj. Tisíce žien naň nedá dopustiť, takže rozhodne stojí za to vyskúšať ho. 

Nie je to koniec sveta 

Aj keď mnoho žien sa pri slove menopauza chytá za hlavu a desí sa toho, čo ich čaká, faktom je, že klimaktérium neznamená koniec sveta. Áno, môže sa zdať, že z dôsledku hormónov stratíte dočasne chuť na sex alebo sa na vás nakopia kilá. Nie je to však písaným pravidlom, a tak, ako každá zmena - aj táto by mala prebiehať len v určitom časovom období. Oveľa dôležitejšie je dostať telo do psychickej pohody. Pomôže vám pri tom najmä šport a pravidelný pohyb, ktorý vám koniec koncov pomôže udržať aj skvelú postavu. Jednoducho povedané - nie je sa čoho báť, po menopauze síce končí jedno životné obdobie, no začína druhé!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 19:00