shutterstock.com
StoryEditor

Ochromí vás niekedy úzkosť až tak, že sa neviete nadýchnuť? Nečakajte, ale konajte!

25.02.2021, 17:00
Zdravie
Zatočte s úzkosťou pomocou prírodných byliniek. Ktoré sú to?

Ľubovník bodkovaný

Účinným liekom na úzkosť a melancholické nálady je ľubovník bodkovaný. Okrem týchto stavov hravo zaženie i nespavosť a rôzne strachy. Ak vás v tomto období vyčerpáva depresia, úzkosť, nasaďte si ľubovníkový čaj, ktorý popíjajte dvakrát denne, no maximálne tri týždne. Jednu kávovú lyžičku ľubovníka zalejte dva a pol decilitrami vriacej vody a lúhujte päť až desať minút. Okrem veselšej nálady očakávajte aj lepšie trávenie. Jeho zásluhou sa rýchlejšie vystrábite zo zápalov žalúdkovej sliznice, akútnych i chronických, prospieva tiež pri žalúdkových vredoch.
Pozor! Ak ste si naordinovali ľubovníkovú kúru, neopaľujte sa. Ani v soláriu. Dôsledkom môže byť podráždená pokožka s červenými fľakmi a svrbivými vyrážkami. Beriete antidepresíva? Aj v tom prípade zabudnite na ľubovník, nesmú sa kombinovať.

Medovka lekárska

Smútok a úzkosť zaženie aj medovka lekárska. Na prípravu čaju potrebujete dve čajové lyžičky sušených rastlín, ktoré zalejte dva a pol decilitrami vriacej vody. Nechajte desať minút lúhovať a pite trikrát denne. Najlepšie teplý. Rovnako postupujte, ak vás okrem smútku trápi i nádcha. Pri nej čaj nielen pochlipkávajte, ale vychutnávajte si tiež jeho príjemnú citrónovú vôňu. Vďaka tomu sa vám pouvoľňujú hlieny a ľahšie ich vykašlete. Po šálke čaju vypitej večer by ste mali spať ako bábo, ale má moc upokojiť i búšiace srdce, žalúdočné kŕče a koliku. Do pokojnejšej nálady vás dostane aj medovkový kúpeľ. Na silnejší odvar potrebujete po dve až štyri polievkové lyžice medovky, ktorú zalejete litrom vriacej vody. Nechajte dvadsať minút lúhovať, prilejte do kúpeľa a štvrťhodinu relaxujte. Medovku by ste mali mať poruke aj vtedy, ak mávate migrény.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 13:06