shutterstock.com
StoryEditor

Ochromí vás niekedy úzkosť až tak, že sa neviete nadýchnuť? Nečakajte, ale konajte!

25.02.2021, 17:00
Zdravie
Zatočte s úzkosťou pomocou prírodných byliniek. Ktoré sú to?

Úzkosť 
Je negatívny emocionálny stav, ktorý vzniká pri ohrození, neistote, neúspechu či konfliktoch. Je považovaná za normálnu reakciu na stres. Napriek tomu, že sa strachu a úzkosti nik nepoteší, sú pre život nevyhnutné. Upozorňujú na nebezpečenstvo, nabádajú k opatrnosti a bránia nám aj v zbytočnom riskovaní. Zlé je, keď sa objavujú aj pri bežných záležitostiach, pri ktorých by sa isto nemali dostaviť. To znamená, že situácia nie je ani nová a neexistuje ani reálny dôvod na to, aby ste pociťovali nervozitu, neprimerane sa potili, rozbúšilo sa vám srdce a zrýchlil sa vám dych. Úzkosť zvyknú sprevádzať aj žalúdočno-črevné ťažkosti, nespavosť, bolesti hlavy a triaška. Ak sa úzkosť objaví občas, býva to ešte v poriadku. V prípade, že ťažkosti pretrvávajú dlhšie a zhoršujú sa, radšej navštívte psychológa.


Valeriána lekárska

Je to hádam najznámejšia a najúčinnejšia prírodná bojovníčka proti úzkosti. Poradí si tiež s nespavosťou, bolesťami hlavy a s klimakterickými problémami. Môže sa pochváliť aj ďalšou skvelou vlastnosťou. Stabilizáciou nervovej sústavy, čo znamená, že pri silnej podráždenosti ju stlmí a pri stavoch apatie povzbudí. Valeriánu lekársku si zaobstarajte tiež vtedy, ak vás trápi búšenie srdca, stres, žalúdočné a črevné ťažkosti, za ktoré môže práve nervozita. 
Ako ju používať?
Pomáha prevažne koreň, no aj vňať. Koreň je potrebné pomlieť na prášok, ten potom používajte na prípravu čaju. Potrebujete pol čajovej lyžičky a hrnček vriacej vody. Lúhujte dvadsať minút a pri ťažkostiach pite dvakrát denne. Ďalší spôsob odporúča pridať dve čajové lyžičky podrveného koreňa do šálky teplej vody. Nechajte dvanásť hodín lúhovať, preceďte a mierne zohrejte. Pite niekoľkokrát denne. Táto príprava sa odporúča hlavne pri poruchách spánku. Vtedy ho treba užívať polhodinu až hodinu pred spánkom.

Valeriána sa postará nielen o to, aby ste rýchlejšie zaspali, v noci sa často nebudili, ale mali aj lepšiu kvalitu spánku. A nemajte strach. Čaj na rozdiel od chemických sedatív nie je návykový a nebudete po ňom cez deň ani omámení. Naopak. Po troch až štyroch týždňoch valeriánovej kúry sa dostaví aj ďalší bonus. Lepšia pozornosť. Jedinou nevýhodou tejto bylinky je nie práve ideálna chuť, preto ju skúste kombinovať s medovkou či mätou.
Pozor! Ak pri užívaní valeriány lekárskej pociťujete žalúdočnú nevoľnosť, znížte dávky bylinky a neliečte sa ňou dlhodobo. Po štyroch týždňoch užívania si vždy doprajte dlhšiu, aj mesačnú pauzu. Tiež ju nekombinujte s inými prostriedkami na spanie či upokojenie. Vyhýbať by sa jej mali tehotné a dojčiace ženy, deti a ľudia s problémami s pečeňou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 05:06