shutterstock.com
StoryEditor

Doprajte si ho okamžite a v pravidelných dávkach. Na čo všetko je potrebný horčík?

23.02.2021, 17:31
Zdravie
Spoznajte dôležitosť horčíka pre ľudské zdravie a zistite, v ktorých potravinách a minerálnych vodách sa ho nachádza najviac.

Telo horčík potrebuje
Pozitívne vplýva na srdcovo-cievny systém, upravuje krvný tlak, pomáha pri prevencii srdcových chorôb, arytmií a vzniku infarktu. Nevyhnutný je pre tvorbu kostí, chrupaviek, zubov, pričom chráni zubnú sklovinu a zvyšuje odolnosť proti zubnému kazu. Podporuje činnosť čriev a žlčníka, spolu s lecitínom a vitamínom B6 upravuje hladinu cholesterolu.

Podporuje činnosť močového mechúra a zabraňuje ukladaniu vápnika v obličkách a vzniku obličkových kameňov. Reguluje funkciu štítnej žľazy, nedostatok horčíka vo výžive sa prejavuje jej zníženou aktivitou. Alergikom pomáha pri precitlivenosti na alergény.

Odporúčaná denná dávka
Denný príjem horčíka závisí od veku, pohlavia, zdravotného stavu či životného štýlu. Odporúčané dávky sú preto len orientačné a v praxi sa môžu líšiť podľa konkrétnej situácie. Denný príjem horčíka by mal byť približne 300 až 320 mg u žien, kým u tehotných alebo dojčiacich žien ešte viac. U mužov približne 400 až 420 mg.

Zdroje horčíka v potravinách
Prirodzeným zdrojom horčíka pre organizmus človeka sú potraviny rastlinného a živočíšneho pôvodu. Z rastlinných zdrojov sa nachádza hlavne v zelenej listovej zelenine, ako sú napr. špenát, brokolica. Podobne strukoviny ako hrach, fazuľa, šošovica, sójové bôby sú optimálnym zdrojom Mg.
Vysoký obsah horčíka je napríklad v sezamových, tekvicových, slnečnicových semienkach, pšeničných klíčkoch, ovsených vločkách, ryži a orechoch. Horčík sa nachádza tiež v ovocí, ako sú banány, černice, maliny. Z potravín živočíšneho pôvodu horčík nájdeme najmä v mäse rýb, ale aj hydinovom v mäse, ďalej v mliečnych výrobkoch a vo vajciach.

Minerálne vody
Okrem potravín sú na horčík bohaté aj niektoré minerálne vody. Kým zo stravy prijímame 30 – 40 % horčíka, z minerálnej vody ho prijímame až cca 60 %. Minerálne vody ako napr. Gemerka, Ľubovnianka magnéziová, Magnézia a pod. s vyšším obsahom iónov horčíka sú jeho prirodzeným a ľahko prístupným zdrojom. Zvýšený obsah horčíka v týchto minerálnych vodách spôsobuje, že sú mimoriadne vhodné hlavne pre ľudí s diabetom alebo komplikáciami diabetu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:31