Pixabay
StoryEditor

Chcete schudnúť? Jedzte tieto potraviny a kilá pôjdu dole jedna radosť

20.02.2021, 12:00
Zdravie
Najnovšie výskumy totiž ukázali, že omega-3 mastné kyseliny vás zbavia nadváhy a zachránia vám život.

Hoci o pozitívnych účinkoch omega-3 mastných kyselín sa vie už nejaký ten pia­tok, na to, že môže mať doslova život zachraňujúci prínos, sa prišlo až teraz. Vedci z centra na výskum rakoviny v spolupráci s Univerzitou na Aljaške sa rozhodli preskúmať zdravotný stav 330 Eskimákov žijúcich v delte Yukonu na juhozápade Aljašky. Odobrali im krv, odvážili ich, odmerali, zmerali im množstvo telesného tuku aj krvný tlak. Hoci na základe týchto testov prišli na to, že 70 percent z nich trpí obezitou, šokujú­ce bolo, že u nich nezistili žiad­ne problémy, ktoré sa s tučnotou spájajú v iných krajinách sveta.  

Obezita sa vo všeobecnosti spája s vysokou hladinou tuku v krvi či C-reaktívneho proteínu (znak zápalových procesov v tele). Tí, ktorí majú tie­to hladiny zvýše­né, sú náchylnejší na rozvoj srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky. Lenže u Eskimákov boli obe hodnoty ukážkové.

„Výskyt obezity je u nich rovnaký ako napríklad u Američanov. Ale napriek tomu sme zistili, že hladina triglyceridov a koncentrácia C-reaktívneho proteínu ani u tých obéznych nevykazuje vyššie hodnoty, než hladina u ľudí s normálnou váhou. Dôvodom je, že ich jedálny lístok obsahuje veľké množstvo mastných rýb. Znamená to, že vysoký obsah omega-3, ktorý sa v rybách nachádza, ich chráni pred škodlivými účinkami obezity,“ prezradil vedúci výskumu.

 Ak teda máme strach, čo môžu kilá narobiť s naším telom, stačí si na tanier klásť rybky častejšie ako odporúčané dva razy týždenne. A možno začne váha aj klesať. Odborníci totiž tvrdia, že omega-3 sú najlepším pomocníkom aj pre ľudí, ktorí túžia schudnúť. Zlepšujú totiž schopnosť tela reagovať na inzulín stimulovaním vylučovania leptínu, hormónu, ktorý reguluje pocit hladu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 23:23