shutterstock.com
StoryEditor

Sedem OVERENÝCH tipov, ako zvládnete jarnú únavu ľavou zadnou

15.02.2021, 13:00
Zdravie
Autor:
Diabetikav
O mesiac tu máme prvý jarný deň. Náš organizmus bude po zime vyčerpaný a unavený zo stresov a z chorôb. Poradíme vám, ako sa popasovať s jarnou únavou čo najlepšie.

„Jarná únava predstavuje súhrn nepríjemných pocitov, ktoré sa objektívne prejavujú u všetkých vekových kategórií populácie. Nejde však o diagnostickú jednotku, preto sa tento pojem v medicíne oficiálne nevyskytuje,“ hovorí docentka MUDr. Jana Hamade z Úradu verejného zdravotníctva. Jarná únava podľa nej súvisí s biorytmami, ktoré ľudský organizmus výrazne ovplyvňujú. „Počas zimného obdobia neprijímame dostatok slnečného svetla, čo sa prejaví úbytkom energie, malátnosťou a negatívnym psychickým naladením. Na vine nie je moderná doba, jarnou únavou trpeli už aj naši predkovia,“ vysvetľuje.

V zime sa podľa odborníčky viac ľudí pohybuje v uzavretých priestoroch, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť prenosu infekčných chorôb formou kvapôčkovej infekcie. Zvýšená je aj produkcia smogu, ktorá má za následok vyšší podiel kyslíkových radikálov v našom okolí. Tieto látky potom ešte viac zaťažujú organizmus a zvyšujú náchylnosť k infekcii. „Svoju úlohu zohráva i to, že počas zimy jedávame menej ovocia a zeleniny. To všetko kladie veľké nároky na telo, ktoré musí často maximálne využívať rezervy energie, ako aj imunitného systému,“ dodáva Hamade.

Organizmus naštartujú pohyb aj dýchacie cvičenia
Zvýšený príjem vitamínov, pohyb, pravidelný pitný režim a dostatok spánku sú základom toho, aby sme sa cítili fit. Lepšie ju zvládnete, ak sa pokúsite minimalizovať stresy, obmedziť pitie alkoholu, ako aj fajčenie.
Organizmus naštartujete pravidelnou dennou polhodinovou rýchlejšou chôdzou. Pohyb však potrebuje telo nielen na čerstvom vzduchu, myslite naň aj v práci. Ak máte sedavé zamestnanie, robievajte si pravidelné prestávky a zacvičte si. Otvorte okno, poprechádzajte sa a ponaťahujte si chrbát, ruky i nohy. Na uvoľnenie pomáhajú i dýchacie cvičenia, počas dňa urobte vo vzpriamenom sede tri-, štyrikrát sériu hlbokých nádychov a výdychov, pri každom nádychu a výdychu rátajte do päť.7

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:58