shutterstock.com
StoryEditor

Toto je 10 najzdravších izbových rastlín, ktoré pôsobia ako prírodné zvlhčovače vzduchu

12.02.2021, 18:00
Zdravie
Pôsobia ako zelená klimatizácia. Premieňajú oxid uhličitý na kyslík, a tak sú ideálnymi zvlhčovačmi vzduchu.

1. Brečtan
Táto popínavka dokáže v byte zneutralizovať mnoho jedovatých látok. Neprekonateľná je hlavne pri likvidácii cigaretového dymu – odbúra ho 90 percent počas 24 hodín.

2. Nefrolepka
Mimoriadne dobre čistí vzduch v miestnosti a vďaka veľkej ploche listov odparuje veľa vlhkosti, čo je ideálne pre prostredie s príliš suchým vzduchom. Dorastá do výšky až 50 cm a uprednostňuje svetlé alebo polozatienené stanovište bez priameho slnka.

3. Aloa pravá
Najmä počas noci premieňa oxid uhličitý na kyslík, a preto je výborným spoločníkom do spálne. Potrebuje však umiestnenie na svetle.

4. Fikus malolistý
Je to ideálny spoločník do bytu pre fajčiarov, pretože filtruje cigaretový dym. Je účinný aj proti formaldehydu, ktorý sa dlhé mesiace, ba i roky dokáže vyparovať z niektorých kusov nábytku. Nevýhodou fikusu je jeho veľká citlivosť. Na zmenu stanovišťa hneď reaguje žltými listami.

5. Filodendron
Patrí medzi popínavé rastliny a nevyžaduje si veľkú starostlivosť. Výborne filtruje formaldehyd a svojimi veľkými listami vylučuje veľa vlhkosti. Ideálnym stanovišťom pre filodendron je miesto osvetlené len krátko ráno alebo večer.

6. Chryzantéma
Cenovo nenáročná rastlina má na svojich koreňoch baktérie, ktoré pohlcujú škodliviny zo vzduchu. Okrem slnečného miesta nemá prakticky žiadne nároky. Avšak pozor – pre štvornohých domácich miláčikov je jedovatá.

7. Arekova betelová (Areková palma)
Dekoratívne palmičky patria k najlepším zvlhčovačom vzduchu. Rastlina vysoká 1,8 metra odparí počas 24 hodín až jeden liter vody. Má rada slnečné stanovište.

8. Dračinec
Dokáže pohlcovať vonné substancie z mydla, sprejov a šampónov, pôsobí proti zárodkom plesní a počas 24 hodín dokáže znížiť hladinu formaldehydu v miestnosti až o 70 percent.

9. Lopatkovec
Veľmi dekoratívna rastlina sa postará o závan sviežeho vzduchu, pretože rýchlo neutralizuje všetky výpary. Je nenáročná, nepotrebuje príliš svetla.

10. Zelenec
Je to ideálna rastlina do kuchyne, pretože pohlcuje oxid uhoľnatý z kachlí či sporáka a počas 24 hodín ho prakticky bez zvyšku odbúra. Vyžaduje si však svetlé miesto.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:54