Unsplash
StoryEditor

Chutia vašim deťom cereálie? Táto informácia vás nemilo prekvapí

11.02.2021, 09:00
Zdravie
V dobrej viere, že robíme niečo pre zdravie svojich detí, zalievame im na raňajky cereálie s mliekom. Ale vedeli ste, že miska týchto krúžkov, štvorčekov či lupienkov môže mať toľko cukru ako čokoláda a toľko soli ako slané tyčinky?

Keď si pozrieme krásnu škatuľu cereálií s kreslenou postavičkou a nahrubo vytlačenými nápismi, ako »obsahuje 8 vitamínov a vápnik« alebo »vysoký obsah vlákniny«, sme presvedčení, že to je naozaj to najlepšie, čo im môžeme ráno ponúknuť. Žiaľ, málokto si už otočí škatuľu, aby zistil, koľko v skutočnosti obsahuje cukru, tuku či soli…

Možno vás to šokuje, ale takmer všetky nami skúmané cereálie obsahovali v jednej porcii toľko cukru, koľko nájdeme v jednej čokoládovej tyčinke s orieškami či miske vanilkovej zmrzliny. V jednej miske tak nášmu dieťaťu dodáme v priemere 16 gramov cukru – čo sú asi štyri lyžičky tohto bieleho jedu. A to je pre deti v predškolskom veku celodenná odporúčaná dávka!

A pre takýto vysoký obsah cukru energia  našim deťom celé dopoludnie nevydrží. Keď si totiž hneď ráno dajú raňajky s takým vysokým glykemickým indexom, hladina cukru im rýchlo stúpne a rovnako rýchlo klesne – a o hodinu už pociťujú hlad i malátnosť. Glykemický index sa síce mierne  znižuje pridanou vlákninou i mliekom, ktoré obsahuje tuk, ale napriek tomu je glykemická hodnota cereálií v prie­mere okolo 80, čo už ani spomínané spomaľovače nezachránia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 23:27